Mindenmás

A nap meglepetése: Szegeden készült fotók miatt zárhatják ki Romániát a 2023-as rögbi-világbajnokságról

Spanyolországot kizárták a 2023-as rögbi-világbajnokságról, mivel a játékosuk, Gavin Van den Berg megszegte a tartózkodási jogszabályokat. Mint kiderült, ugyanez most megesett Romániával is, mivel az új-zélandi Jason Tomane többet tartózkodott külföldön, mint azt tehette volna. A játékost pedig érdekes módon több, Szegeden készült fotó buktatta le, így szomszédainkat is könnyen kizárhatják a világbajnokságról.

A spanyol El Mundo írt arról, hogy az új-zélandi Jason Tomane eddig négy rögbi-világbajnoki selejtezőn játszott Románia színeiben. Felesége Instagram posztjai szerint pedig a honosított játékosokra vonatkozó szabályokat megszegve, a megengedett 60 napnál hosszabb ideig tartózkodott az országon kívül. Ez az eset megegyezik a spanyol játékos Van den Berg esetével, ami miatt az országot szankciókkal sújtották, és kizárták őket a rögbi-világbajnokságról.

SPANYOLORSZÁG VISSZAKERÜLHET A VILÁGBAJNOKSÁGBA?

A portál azt írja, hogy Spanyolország pontosan ugyanazért nyerheti vissza helyét a jövő évi rögbi-világbajnokságon, amiért elvesztette azt. A játékosuk, Gavin Van den Berg ugyanis megszegte a tartózkodási szabályokat, ami most a román válogatott egyik játékosával is megesett. Érdekessége a dolognak, hogy pont Románia kezdeményezte a panaszt Spanyolországgal szemben. Az El Mundo birtokába jutott dokumentumok szerint Jason Tomane, az új-zélandi származású román játékos a világbajnokság selejtezőjében ugyanúgy megszegte a szigorú szabályokat, így Spanyolország most feljelentheti őt, és megpróbálhatja visszaszerezni a helyét a világbajnokságban.

ÁPRILISBAN ZÁRTÁK KI SPANYOLORSZÁGOT

A portál szerint április 28-án a spanyol rögbiválogatottat a 2023-as világbajnokságon való részvétel kizárásával szankcionálták, mivel a selejtezőkön részt vevő egyik nemzetközi játékosuk, Gavin Van den Berg nem felelt meg a World Rugby által előírt tartózkodási feltételeknek. E szabályok szerint a játékosnak a tartózkodási engedélyre “jogosult” státusz megszerzéséhez az előző három évet megszakítás nélkül Spanyolországban kellett volna töltenie, és évente legfeljebb 60 napot lehetett volna távol. Mint kiderült, Van den Berg esetében – egy romániai panaszra válaszolva – a World Rugby az Instagramon megjelent néhány posztnak köszönhetően bizonyítottnak látta, hogy a három év egyikében több mint két hónapig a határaikon kívül nyaralt, ezért a World Rugby Spanyolországot kizárta.

SZEGEDEN KÉSZÜLT FOTÓK MIATT ZÁRHATJÁK KI ROMÁNIÁT

A portál szerint most az új-zélandi származású román játékosról, Jason Tomaneről is kiderült, hogy ugyanúgy megszegte a szabályokat, mint a spanyol színekben játszó játékos. Tomane egyébként 2021. június 11-én, az Uruguay elleni barátságos mérkőzésen debütált a román válogatottban. 2022-ben részt vett a Spanyolország, Portugália és Grúzia elleni mérkőzéseken. Két évvel az első mérkőzése előtt történtek azok az események, amelyek miatt most áll a bál. Az El Mundo szerint ugyanis a játékos 2019. augusztus 7-én posztolt egy fényképet az Instagramon, amelynek helyszíne Szeged. A képen feleségével pózol, mindketten nyári ruhába öltözve, és egy bőrönddel a kezükben, amelyet a nemzetközi repülőterek jellegzetes címkéje zár le.

HÁROM HÓNAPIG VOLTAK SZEGEDEN

Mint tovább írják, az első közzététel után, 2022 februárjában a felesége megosztott a közösségi hálón egy pillanatképet, amely az új-zélandi születésű játékosnak a nemzetközi szabályok által megengedettnél hosszabb ideig tartó román határokon kívüli jelenlétét igazolja. “Szegedi zsinagóga, Magyarország 2021, a második legnagyobb Magyarországon, a negyedik legnagyobb a világon. El sem hiszem, hogy 2019-ben három hónapig itt éltünk” – olvasható a képhez tartozó szöveg a felesége Instagram-fiókján.

A játékos a felesége Instagramon közzétett állítása szerint a 2021 előtti három év egyikében mintegy 90 napot töltött Románián kívül, tehát a helyzet megegyezik azzal, ami a spanyol Gavin Van den Berggel történt. Lenne egy mentő körülmény is: olyan rendkívüli súlyos helyzet állt elő, ami miatt a sportolónak az országon kívülre kellett utaznia, ugyanakkor az El Mundo által megszerzett összes dokumentumban egyetlen olyan sem található, amely erre utalna.

A WORLD RUGBY DÖNT MAJD AZ ÜGYRŐL

Spanyolország lehetőségei most abban rejlenek, hogy a World Rugby ugyanúgy jár-e el, mint a Van den Berg-ügyben. Amennyiben a szervezet úgy dönt, hogy meghallgatja Spanyolország panaszát, és visszavonja a vonatkozó pontokat Romániától, ez a szankció önmagában még mindig nem jogosítaná fel Spanyolországot a világbajnokságra. Amennyiben Románia a fent említett négy mérkőzésen pontokat veszítene, akkor Portugália lenne az, amelyik közvetlenül kvalifikálná magát a 2023-as franciaországi tornára, Santi Santos csapata pedig a rájátszásba jutna. A közvetlen kvalifikációhoz a spanyol szövetségnek szüksége van arra, hogy a World Rugby elfogadja a Gavin Van den Berggel kapcsolatban benyújtott fellebbezést, ami még mindig folyamatban van.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: Study Medicine in Nigeria
'Fel a tetejéhez' gomb