Közélet

Jön az európai minimálbér? Ujhelyi István szerint megszületett az előzetes megállapodás Strasbourgban

Az éjjel megszületett az előzetes megállapodás az európai minimálbérről – írja az Index. Ujhelyi István szegedi EP képviselő ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy fontos előrelépés született az európai minimálbér általános rendszerének megteremtésében tegnap este Strasbourgban, ugyanakkor ne vezessük félre a több pénzre váró magyar embereket: sajnos még messze vagyunk attól, hogy a magyar dolgozó is európai szintű minimálbért vihessen haza.

A szegedi szocialista EP-képviselő kifejtette: a mostani folyamat célja és lényege, hogy minden európai tagállamban legyen meghatározott minimálbér, jelenleg ugyanis hat országban nincs még ehhez kapcsolódó szabályozás. Szintén része a kezdeményezésnek, hogy „több munkavállaló élvezze a kollektív szerződés védelmét, jelenleg ugyanis ennek aránya is alacsony és egyenlőtlen az Unióban”.

REMÉNYEIK SZERINT NÖVEKEDNI FOG A MINIMÁLBÉR ÖSSZEGE A TAGÁLLAMOKBAN

Ujhelyi István mindezek mellett leszögezte, hogy még több akadályt meg kell ugrani ahhoz, hogy a szabályozás életbe is lépjen. Mint mondta: “tegnap este a francia uniós elnökség és az Európai Parlament állapodott csak meg a csomagról, a Tanácsnak azonban még jóvá kell azt hagynia, de az Európai Parlamenthez is visszakerül még a végső javaslat jóváhagyásra, valamikor ősszel.”

A politikus kétségtelennek nevezi, hogy az új törvény hatása emelni fogja valamilyen szinten a minimálbér mértékét a tagállamokban, de azt egyelőre nem várhatják, és nem mondhatják a választóknak, hogy a magyar dolgozók is automatikusan európai szintű béreket fognak keresni.

Ujhelyi István világossá tette, hogy ez a mostani szabályozási csomag elsősorban a minimálbér rendszerének általános kiterjesztéséről szól, a bérek megfelelő rendezése továbbra is elsősorban a kormányoktól függ. Az EP-képviselő úgy látja, hogy az Európai Unió jó irányba indult el, sokat dolgoztak ezen, de hosszú út áll még előttük.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb