Közélet

Júliustól is maradhat az élelmiszerárstop – egy erős kijelentés, kedd reggelre Nagy István agrárminisztertől

Június végén kell meghozni ezt a döntést, de azt gondolom, hogy az intézkedés beváltotta a hozzá fűzött reményeket, működik, és további fenntartása is indokolt lehet – felelte Nagy István agrárminiszter a Magyar Nemzetnek arra a kérdésére, hogy július elseje után is fennmarad-e az árstop.

Az interjúban a miniszter beszélt arról is, hogy az ukrán gabonakészletek beragadása akkora pánikot okozott, ami azonnal elkezdte felfelé hajtani az árakat, és nem tudni, meddig folytatódik még a drágulási hullám, mi lesz a háború következménye.

A VILÁGNAK NAGYON HIÁNYZIK A HÚSZMILLIÓ TONNA UKRÁN GABONA

A világban nagyon hiányzik a húszmillió tonna ukrán gabona, „számos ország ellátásbiztonsága forog kockán” – mondta a miniszter, felidézve, hogy Marokkó, Egyiptom, Tunézia, Algéria jelentős gabonaimportőrök, és hogy az arab tavasz előzménye egy egyéves észak-afrikai aszály volt.

„Ha a gabonát nem tudjuk kiszabadítani, az akár a háború kiszélesedésével is járhat” – jelentette ki.

A miniszter szerint az ukrán gabona országból kijuttatásának egyetlen módja jelenleg egy szárazföldi folyosó megnyitása. Ehhez „ki kell szélesíteni azt a tároló- és befogadókapacitást, ami a magyar–ukrán határon van (…) de leginkább vagonok kellenének. Ez csak nagyon komoly nemzetközi összefogással lehetséges.”

NEM KELL ATTÓL TARTANI, HOGY ITTHON ÉLELMISZERHIÁNY LESZ

Nagy István ugyanakkor mindenkit megnyugtatott, hogy „Magyarország szerencsés helyzetben van, hiszen kétszer annyi élelmiszert tudunk előállítani, mint amennyire szükségünk van”, úgyhogy Magyarországnak nem kell attól tartania, hogy élelmiszerhiány lesz.

NEM ÉRI TOVÁBBI SZENNYEZÉS A SAJÓT

A minisztert kérdezték a Sajó szennyezéséről is. Azt mondta, a vészjeleket érzékelték, és amikor azt látták, hogy Szlovákiában három hónapig senki nem tesz semmit, leült tárgyalni a pozsonyi kollégájával. „A találkozón a miniszter úr megerősítette, hogy a munkálatok elkezdődtek és további szennyezés nem éri a folyót. Arról is tájékoztatott, hogy ismeretlen tettes ellen feljelentést tettek” – fejtette ki.

“A magyarországi szakasz élővilága nem sérült és nem is sérül” – jelentette ki a beszélgetés végén Nagy István.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb