Mindenmás

Nesze Neked, strandidő: az év eddigi legnagyobb esőzése jöhet a héten, Szeged is bőven kaphat belőle

Hullámzó hidegfront, majd egy önálló légörvény hoz kiadós záporokat, zivatarokat Magyarországra – osztotta meg a következő napok várható időjárását kedden délután az Időkép, majd hozzátették, hogy péntekig 50 mm-nél is több eső összegyűlhet.

Mint írják, már az este folyamán záporokkal, zivatarokkal érkezik a hidegfront, először a Dunántúlra. Reggelig nyugaton már többfelé 15-20 mm-t meghaladó mennyiségű csapadék is hullhat. Kiemelték azt is, hogy a hidegfront lassan araszol majd kelet felé, és a behullámzásának köszönhetően egy önálló légörvény alakul majd ki, amely csak pénteken távozik a térségünkből. 

SZEGEDRE 10-30 MILLIMÉTERNYI ESŐT JÓSOLNAK

Hozzátették, hogy ennek köszönhetően péntekig sokfelé kiadós csapadék várható, ismétlődő záporokra, zivatarokra kell készülni, a legnagyobb számban csütörtökön. A zivatarokat sokfelé kísérheti felhőszakadás. A várható csapadékmennyiség sajnos ismét az aszály sújtotta keleti, északkeleti tájakon ígérkezik a legkevesebbnek, többfelé 10 mm sem fog esni, ugyanakkor a Dunántúlon és a középső tájakon nagy területen a 30-50 mm-t is elérheti a péntekig várható csapadékmennyiség. Az előrejelzések szerint Szeged környékére 10-30 milliméternyi esőt jósolnak a meteorológusok.

SZÉL IS JÖN

A portál mindezek mellett azt is kiemelte, hogy nem csak eső, szél is jön. Csütörtökön még csak nyugaton, pénteken már szerte a Dunántúlon viharos lökések kísérhetik az északi-északnyugati szelet, máshol inkább csak zivatarok környezetében fordulhatnak elő viharos széllökések. Végig a Dunántúlon lesz hűvösebb, keleten a melegebb.

AZ ÉV EDDIGI LEGCSAPADÉKOSABB IDŐJÁRÁSA LESZ A NAPOKBAN

Az előttünk álló napokat ugyancsak a szélsőségek uralják majd csapadékfronton, Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa a 24.hu-nak elmondta: “csütörtökön és pénteken egy mediterrán ciklon az év eddigi legcsapadékosabb szituációját hozza létre, a tartós, intenzív esőket viharos szél kíséri.” A szakember kiemelte: szerda délutántól egy 12-18 órás „csapadékszünet következik majd, ekkor jelentősen megcsappan a csapadékhajlam, csütörtökön pedig kezdődik az égszakadás. Ismét nyugatról éri el Magyarországot egy masszív mediterrán ciklon, így csütörtökön és pénteken az ország nagy területén várható 40-70 mm-nyi eső, vagyis egy teljes júniusra számolt átlag.

VASÁRNAPRA JAVUL MAJD AZ IDŐ

A ciklont erős, olykor viharossá fokozódó szél kísérheti, a Tisztántúlon zivatarok is lehetnek ekkor jégeső kíséretében. A hőmérséklet a ciklon hidegfrontjának útját követve változik majd. Eleinte a nyugati, csapadékos területeken 20-22 fokos maximumokat mérhetünk, míg keleten 26-31 fok is lehet. Szombatra a lehűlés már keleten lesz jellemző, nyugaton felfelé indulnak a hőmérsékleti értékek. Szombaton a délutáni órákban még elszórtan kialakulhat zápor, zivatar, vasárnapra pedig ismét száraz, meleg nyári időre van kilátás.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: ข่าวบอล
'Fel a tetejéhez' gomb