Közélet

Novák Katalin nem ment üres kézzel Prágába, szegedi halászlevet vitt ajándékba

Milos Zeman cseh köztársasági elnök meghívására Prágába utazott ma Novák Katalin. Mint a 24.hu írja, Magyarország köztársasági elnöke nem ment üres kézzel, ugyanis szegedi halászlevet vitt ajándékba. Közös sajtótájékoztatójukon egyébként Novák Katalin többek között arról beszélt, hogy Magyarországot és Csehországot nagyon hosszú barátság köti össze.

A portál beszámolója szerint a találkozón természetesen megkerülhetetlen téma volt az orosz-ukrán háború is: a két elnök egyetértett abban, hogy elítélik a putyini agressziót, és megtesznek mindent annak érdekében, hogy az Ukrajnából menekülők megfelelő támogatást kapjanak. Novák Katalin kiemelte, Magyarország eddig 750 ezer Ukrajnából menekülőnek nyújtott segítséget, minden idők legnagyobb humanitárius akciójának nevezve ezt. Azt is mondta, hogy azt szeretnénk, ha minél előbb béke lenne.

MIND A KÉT ORSZÁGNAK NAGY A KITETTSÉGE AZ OROSZ ENERGIAFORRÁSOKNAK

Novák Katalin felhívta a figyelmet arra is, hogy különböző földrajzi tulajdonsággal bírnak az országok, mozgásterük más és más, ezt is figyelembe kell venni. Cseh- és Magyarországnak is nagy a kitettsége az orosz energiaforrásoknak, ezért muszáj, hogy a vezetékes olajszállításnál kapjunk egy olyan lehetőséget, hogy a szankció ránk ne vonatkozzon – mondta az államfő, hozzátéve, Magyarország lényegében egyedül maradt ezzel az állásponttal, de a döntés után jó volt látni, hogy „többen elismerték a kompromisszumunk józanságát és létjogosultságát.” A Milos Zemannal tartott sajtótájékoztatón a magyar köztársasági elnök beszélt arról is, hogy létfontosságúak a demográfiai kihívásokra adott válaszok. Nincs Európában olyan ország, ahol elegendő gyerek születne. Támogatni kell a fiatalokat, hogy akkor és annyi gyerekek vállalhassanak, amikor és amennyit szeretnének – fogalmazott Novák Katalin, kiemelve, háromgyermekes anyaként a férjéve azt vallják, hogy a gyerekvállalásnál és -nevelésnél nincs csodálatosabb dolog, és nem kellett erről lemondaniuk úgy sem, hogy mindkettejük számára fontos a szakmai karrier is. Novák Katalinnak egyébként elnökként ez az első olyan útja, ahova férje, Veres István is elkísérte.

Fotók: MTI.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb