Mindenmás

Elárasztott városok, földcsuszamlás, előkerülő homokzsákok – fél országot elmosta az eső és a zivatar, Szeged egyelőre megúszta

Csúnyán lecsapott az ítéletidő Magyarországra. Földcsuszamlás, letört ágak, közúti akadályok, elárasztott települések adnak munkát jelenleg a tűzoltóknak országszerte a hatalmas vihar miatt. Dóka Imre, az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőhelyettese az Index érdeklődésére elmondta, hogy Szob és Nagymaros között földcsuszamlás miatt vasúti pályazár is van jelenleg.

Sok munkát ad a tűzoltóknak a felhőszakadás Baranya és Pest megyében. Főként ingatlanokba befolyt víz miatt kérik a tűzoltók segítségét – beszélt erről korábban az MTI-nek a szóvivőhelyettes. Pécsett kora délutánig több mint húsz bejelentés érkezett a katasztrófavédelem műveletirányítási ügyeletére. Főként pincékbe, garázsokba befolyt víz eltávolításához kértek segítséget. Az egyik udvarban homokzsákokat is be kellett vetni, egy épület alagsorából nagy mennyiségű vizet kellett kiszivattyúzniuk, a Móricz Zsigmond téren pedig egy kidőlt tuját távolítottak el a tűzoltók.

BEFOLYT AZ INGATLANOKBA A VÍZ

A portál szerint Pest megyében főként Szigetszentmiklóson, Halásztelken és Érden csaknem húsz esetben szintén elsősorban ingatlanokba befolyt víz és kidőlt fák miatt kérték a tűzoltók segítségét. A helyettes szóvivő megjegyezte: a katasztrófavédelem arra kér mindenkit, hogy ha vízzel elöntött pincébe, garázsba, alagsori helyiségbe menne le az ott lévő ingóságot menteni, előtte mindenképpen áramtalanítsa a helyiséget.

MEGBÉNULT A KÖZLEKEDÉS PEST MEGYÉBEN

Fővárosszerte több helyen intenzív esőzés nehezíti a haladást – adta hírül a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) csütörtök délután fél 3 körül. A fővárosban ugyanis több helyen is megbénította a forgalmat az intenzív esőzés. Budapesten egyik percről a másikra szakadt le az ég, nagyobb mennyiségű eső lepte el az utcákat. A BKK délután közleményt adott ki a Facebook-oldalán, miszerint több helyen nehezítették a közlekedést a heves időjárási viszonyok. Több autóbusz terelve, míg néhány villamos egyáltalán nem közlekedett. A portál egyik olvasója videót is küldött a villámárvízről:

AZ EGYIK AUTÓ ALATT BESZAKADT AZ ÚTTEST

Az Időkép mindezek mellett azt írja, hogy most is heves zivatarok vonulnak szerte az országban, amelyek több helyen rövid idő alatt jelentős csapadékot hoznak, sőt, apróbb szemű jég is társul hozzájuk. A legtöbb csapadék Pécs és Budapest környezetében hullott, itt 30-50 mm sem volt ritka. Mint kiemelték, az intenzív csapadékhullám miatt a II. kerületi Fazekas utcában például egy autó alatt beszakadt az úttest.

A meteorológiai szolgálat egyébként az egész országra kiadta zivatarok miatt a figyelmeztetést, hét megyében pedig másodfokú riasztás van érvényben felhőszakadás miatt. Bár az ország felét csúnyán elmosta az eső, úgy néz ki, hogy Szegedet egyelőre elkerüli a kiadós csapadék.

Fotók: Időkép.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb