Sport

Kétkeréken Szegedről Temesvárra? 130 km-es távon próbálhatják ki magukat az első Bartók Kerékpártúra résztvevői – exkluzív interjú Csáki Béla főszervezővel

Hagyományteremtő céllal június 18–19-én elstartol az első Bartók Kerékpártúra a temesvári Várbástya Egyesület és a Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat közös szervezésében. A kétnapos eseményről Csáki Bélával, a Csongrád-Csanád Megyei Közgyűlés alelnökével beszélgettünk.

A túra folyamán a kerékpárosok első nap a Temesvár-Nagyszentmiklós-Kübekháza-Szeged, második napon pedig a Szeged-Makó-Magyarcsanád-Nagyszentmiklós-Temesvár útvonalon közlekednek. Ez azt jelenti, a rendezvény egy-egy napján 125 – 130 km teljesítése vár a vállalkozószellemű bringásokra.

A KERÉKPÁRTÚRA SEGÍT ERŐSÍTENI SZEGED ÉS TEMESVÁR KAPCSOLATÁT

Csáki Béla elmondta, a két nagyváros, Szeged és Temesvár közötti kapcsolatot a Covid időszak jócskán megtépázta, s ennek erősítésére jön létre a hiánypótló kezdeményezés, melynek fontos célja a Temesvár és Szeged, valamint Temes és Csongrád-Csanád megyék testvérkapcsolatainak ápolása, ugyanakkor a kerékpározás, az egészséges életmódra nevelés és a környezetvédelem népszerűsítése is jelentős üzenete az eseménynek.

A TÚRA MÁSIK FONTOS CÉLJA, TÖBB INFRASTRUKTURÁLIS FEJLESZTÉS NÉPSZERŰSÍTÉSE

A kerékpártúra felkarolja és népszerűsíti a Temesvár és Csanád közötti kerékpárút megvalósításának a tervét, valamint a Csanád és Apátfalva közötti, korábban Románia és Magyarország között határátkelőhelyként használt híd helyreállításának tervét is, tudtuk meg a Megyei Közgyűlés alelnökétől.

A TÚRA RÉSZLETES PROGRAMJA:

JÚNIUS 18. SZOMBAT

Temesvár – Nagyszentmiklós útvonal 68.0 km (1.szakasz)

Indulás 10 órakor a temesvári Dóm térről (Piața Unirii), haladás az Aradi út – Szentandrás – Mercyfalva – Baraczháza – Gyalu – Varjas – Perjámos – Nagyszentpéter – Sárafalva – Nagyszentmiklós útvonalon.

  • Perjámoson frissítőpont üzemel a rendezvény alatt.
  • Nagyszentmiklóson az érkezés a város központjában lesz.
  • Itt a Nákó-kastély mögötti nyárikertben mindenki megpihenhet, harapnivalót, vizet kapnak a kerékpározók.
  • Ugyancsak ezen a helyszínen egy kb. kétórás kulturális program várja a résztvevőket, a magyarországi Mentés Másként Trio, valamint egy helyi együttes fellépésével.
  • Innen az útvonal a hármashatárhoz vezet Óbéba felé, a határátlépés Kübekházánál ideiglenes határnyitás keretében lesz, majd Szeged felé vezet az útvonal.

Nagyszentmiklós – Szeged útvonal 65.0 km (2.szakasz)

Indulás 16:00 órakor Nagyszentmiklósról Szegedre, az Óbesenyő – Keglevichhaza – Pusztakeresztúr – Óbéba – Rábé Kübekháza határátkelő – Kübekháza – Szőreg – Újszentiván – Tiszasziget – Szeged útvonalon.

  • Szegeden a Tisza-parton, a Partfürdőn lesz az érkezés, ahol kellemes környezetben vacsora várja majd a résztvevőket, akiknek ott lehetőségük lesz ismerkedésre, tapasztalatcserére, kötetlen beszélgetésekre.
Fotó: bicajozz.hu

JÚNIUS 19. VASÁRNAP

Szeged – Nagyszentmiklós útvonal 72.0 km (3.szakasz)

Indulás 9:00 órakor Szegedről Nagyszentmiklósra, a Tiszasziget – Újszentiván – Szőreg – Kübekháza – Klárafalva – Ferencszállás – Kiszombor – Makó – Apátfalva – Csanád – Nagyszentmiklós útvonalon.

  • Makó központjában lesz egy rövid megállás, kis frissitő ital és harapnivaló.
  • Majd a Maroson keresztül vízi átkelés segítségével juthatnak a résztvevők Romániába Magyarcsanádnál.
  • Nagyszentmiklóson ismét rövid megállás és frissítő.

Nagyszentmiklós – Újszentes útvonal 70.0 km (4.szakasz)

Indulás 14:00 órakor Nagyszentmiklósról a Temesvár melletti Újszentesre, a Sárafalva – Nagyszentpéter – Perjámos – Varjas – Temeskenéz – Hodony – Szentandrás – Újszentes útvonalon.

  • Újszentesen a program díjazással, vacsorával, kulturális programmal zárul.
  • Fellépnek a TM Groove@ Maria Hojda, 8 Light Minutes, Sleeping Insomnia együttesek.
Fotó: turakereso.hu/

ÍGY JELENTKEZHETSZ A TÚRÁRA

Ha szeretnél részt venni az eseményen, jelentkezni online formában a magyar, román és angol nyelvű www.raceday.ro oldalon lehet, illetve telefonon Györfi Krisztinánál, a +40 746 358 191-es telefonszámon. A túra díjmentes, viszont a bukósisak használata kötelező. Csáki Béla arról is beszámolt számunkra, hogy akik számára túl hosszú lenne a kerékpártúra, bármelyik szakaszra külön-külön is jelentkezhetnek. Az alelnök elmondta, eddig 85-en regisztráltak a túrára, de továbbra is várják a résztvevők jelentkezését.

SZEGED365 PODCASTINTERJÚ CSÁKI BÉLÁVAL, A CSONGRÁD – CSANÁD MEGYEI KÖZGYŰLÉS ALELNÖKÉVEL

Hallgasd meg teljes beszélgetésünket, melyből még több infót megtudhatsz a Bartók Kerékpártúráról!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb