Kikapcs

Tekernél Szegedről-Temesvárra? Közösségi kezdeményezés az apátfalvi hídért

A Temesvári Magyar Napokat is szervező Várbástya egyesület kerékpártúrát szervez első alkalommal Szegedre, amelynek az egyik célja az apátfalvi lerombolt híd újjáépítésének kezdeményezése, és a közlekedés javítása a két város közt. A neve is érdekes: Bartók Béla kerékpártúra. Mikor is? 2022 június 18–19.

Idén első alkalommal indul a tervek szerint egy a két várost összekötő rendezvény a Bartók Béla kerékpártúra, az útvonala Temesvár-Szeged. Az egyik fő célja a kezdeményezésnek kétkerekű kikapcsolódáson kívül, a lerombolt apátfalvi híd újjáépítése. A híd 60 kilométerrel csökkentené a két város közti közlekedési távolságot. Ezzel akár családok kerékpáros programja is lehetne egy temesvári bicikli kirándulás. A régió erejét is növelné, a híd helyreállítása. A tervek szerint amúgy is jóminőségű kerékpárút épül a megyében Szeged és Makó közt. Így a hazai szakaszon már majdnem minden adott az elképzeléshez.

MI A HÍD TÖRTÉNETE?


A mederhidat Zielinski Szilárd tervezte. 1895. június 9-én adták át a hidat a forgalomnak. A trianoni döntés miatt az országhatárra került és így átkelő határállomás lett. A hidat kizárólag csak a kettős birtokosok használhatták, akiknek a határ mindkét oldalán maradt földjük. A II. világháború alatt a bal parti pillér fölött a román katonaság egy beton fallal elzárta a hidat, és csak egy olyan széles nyílást hagytak, hogy egy szekér pont átférjen rajta. Az aláaknázott közúti híd bal parti szélső nyílása 1940. július 9-én, reggel nyolc órakor felrobbant. A robbanás egy román járőrparancsnokot maga alá temetett, és három további katonát megsebesített. A robbanás oka nem tisztázott, de viharos időjárás volt akkor, így valószínűsíthető, hogy villámcsapás okozta a robbanást. A megmaradt hídelemeket államközi megállapodás értelmében, 1956-57-ben a Közgép elbontotta.

Ne felejtsük a határok elválaszthatnak, de a hidak összekötnek!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb