Közélet

A végén mi fizetünk? A K&H Bank és több légitársaság is az ügyfelekkel fizetteti meg a különadót

Áthárítja az ügyfelekre a nagyobb tranzakciós illetéket a K&H Bank – derült ki a pénzintézet friss hirdetményéből. Orbán Viktor a múlt pénteki, miniszterelnöki interjúban még azt mondta, „néhány kis stiklitől” eltekintve nem kell áthárításoktól tartani, ehhez képest aggasztó hírek érkeztek a fent említett bank mellett három légitársaságtól is,

  • az ír fapados RyanAir mellett
  • a brit EasyJEt,
  • és lapértesülések szerint a WizzAir is a fenti példát fogja követni.

AKÁR 10 EZER FORINT IS LEHET AZ ÁTHÁRÍTOTT TRANZAKCIÓS ILLETÉK

A szegedi Széchenyi és a Klauzál tereken is megtalálható K&H Bank friss hirdetményéből kiderül, hogy augusztus 10-től az ügyfeleikre hárítják át a nagyobb tranzakciós illetéket, ami az eddigi legfeljebb 6000 forint helyett 10 000 forint is lehet – írja az enpenzem.hu. Az RTL Híradó megkeresésére a K&H Bank azt közölte, hogy a magasabb tranzakciós illetéket az ÁSZF-ben szereplő felhatalmazás alapján háríthatják át az ügyfélre.

ORBÁN SZERINT A CÉGEK NÉHÁNY KIS “STIKLITŐL” ELTEKINTVE NEM FOGJÁK ÁTHÁRÍTANI A KÜLÖNADÓT, A JELEK SZERINT EZ NAGYON NEM ÍGY LESZ

A különadókat hivatalosan az „extraprofit” után kell befizetni a vállalatok egy részének a rezsivédelmi és a honvédelmi alapba. A Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) szombati közleménye szerint a különadót a bankoknak, a biztosítóknak, a nagy kereskedelmi láncoknak, az energiaipari és kereskedőcégeknek, a telekommunikációs vállalatoknak, a légitársaságoknak, a gyógyszerkereskedőknek kell fizetni főszabály szerint idén és 2023-ban. Orbán Viktor miniszterelnök múlt pénteken úgy nyilatkozott, arra számít, hogy „néhány kis stiklitől eltekintve” a cégek nem fogják áthárítani az emberekre az extraprofitadót.

A RYANAIR, AZ EASYJET ÉS TALÁN MÉG A WIZZ AIR IS RÁSÓZZA AZ UTASOKRA A KÜLÖNADÓT

A miniszterelnöki kijelentés dacára az ír fapados légitársaság, a Rayanair azt közölte, hogy július elsejétől 3900 forint értékben ráterheli az utasokra az adót, még a korábban vásárolt jegyekre is. Hasonló a helyzet a konkurens EasyJet-nél is, magasabb árakkal kell számolniuk az utasoknak, ha a brit fapadossal szeretnének utazni itthonról, az EasyJet ugyanis az őket terhelő adókat alapul véve határozza meg későbbi viteldíjait.

Biztosra vehető, hogy az extraprofitadó miatti költségnövekedés magasabb árakat hoz majd az EasyJetnél – ezt válaszolta a Magyarországon is népszerű fapados légitársaság a HVG megkeresésére. Mint írták, „a jövőbeli járatokról szóló döntéseiknél a mostani adó hatásait is figyelembe fogják venni”.

Az Index hétfő este arról írt, hogy folyamatosan érkeznek az olvasói levelek, amelyekben a Wizz Airrel kapcsolatban is felmerült, hogy az utasokkal fizettetnék meg a kormány által elrendelt különadót. A levelek szerint legalább 10 eurót számolnak fel pluszban minden repülőjegyhez.

GKI: MAJDNEM 500 MILLIÁRD A TOVÁBBTERHELHETŐ ADÓ MÉRTÉKE

A GKI gazdaságkutató szerint csaknem 500 milliárd forint a közvetlenül továbbterhelhető adó mértéke, és az érintett ágazatok élnek is majd ezzel – írja a HVG. A GKI számításai szerint az érintett ágazatok közül 2021-ben a legnagyobb nyeresége

  • a bankszektornak (555 milliárd Ft) ,
  • az energiacégeknek (MOL (550 milliárd Ft)
  • és bioüzemanyag gyártók (60 milliárd Ft) és a kiskereskedelmi ágazatnak (290 milliárd Ft) volt.

Ezekre a tervezet szerint rendre 250, 300, 60 milliárd Ft extra adó fog jutni 2022-ben, majd 2023-ban még ennél is nagyobb, vagyis a három vizsgált ágazaton belül ezen adók súlya a nyereséghez képest 50–58–18 százalék lesz. Más ágazatokon belül szintén magas lesz ezen adók súlya, a biztosítási ágazaton belül 63, a kiskereskedelmi láncoknál 40, a bioenergia ágazaton belül pedig 71 százalék lesz.

A lap szerint helyzet azonban ennél is rosszabb, mivel az egyes ágazatok szereplőire több olyan költség is vár a következő időben, amelyet a profitból tudnak kigazdálkodni.

Forrás: RTL, Index, HVG, ÉnPénzem, GKI, Kormányzati Tájékoztatási Központ

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb