Közélet

Orbán Viktor elmondta, mik a tervei az árstopokkal – interjú a Kossuth Rádióban (frissítve)

Hosszú hetek hallgatása után tért vissza a Kossuth Rádió “Jó reggelt, Magyarország” című péntek reggeli műsorába Orbán Viktor, ahol elmondása szerint azért nem járt, mert mostanában a kormányalakítással volt elfoglalva. Az ország első embere “nehéz, szorongásokkal teli” évet prognosztizált a beszélgetésben, ahol a rezsivédelem és az árstop-kérdés mellett természetesen Brüsszel is terítéken volt, meghintve egy csipetnyi sorosozással.

KORMÁNYT KELLETT ALAKÍTANIA, NEM VOLT IDŐ INTERJÚZNI

Orbán Viktor azzal kezdte, hogy azért nem adott interjút a közrádiónak, mert az elmúlt öt hétben kormányt kellett alakítania. El kell gondolnia az embernek a következő évet, ezért volt egy háromnapos kormányzati ülés – tette hozzá.

“Arra jutottunk, hogy 2023-ban is a bizonytalanságok és a szorongások lesznek a dominánsak.”

HÁBORÚS INFLÁCIÓ VAN

“Háborús infláció van, és ez így marad jövőre is. Az infláción túli gazdasági válság is összefüggésben van a háborúval, és ezért kellett létrehozni egy honvédelmi és rezsivédelmi alapot” – magyarázta, mint mondta, a rezsi lényegesen nagyobb terhet jelent a magyar családoknak, mint a nyugatiaknak, ezért is volt fontos küzdelem az olaj ügyében.

100 EZER KISVÁLLALKOZÓ MARAD A REZSICSÖKKENTÉSBEN

Orbán közölte, hogy mintegy 100 ezer kisvállalkozó benne marad a rezsicsökkentésben. 

“A Rezsi nagy gond, kezelni kell. Meg fogjuk védeni” – mondta Orbán Viktor, aki megígérte, hogy holnap kiad egy rendeletet, a családok mellett pedig a vállalkozók is részesei maradhatnak a rezsicsökkentésnek.

SOROS, SOROS, SOROS

Az interjúban újra előkerült Soros György:

“A háborús uszítókat vissza kell szorítani, Soros György az egyik legfőbb alakja ennek” – fejtette ki a kormányfő.

“A békét kellene finanszíroznunk, nem a háborút” – fogalmazott. Orbán Viktor szerint ha az Európai Unió folytatja szankciós politikát, azzal tönkreteszi az európai gazdaságot. Soros György szerinte háborús uszító, aki keres a háborún.

700-900 FORINT LENNE A BENZIN, HA NEM LENNE ÁRSTOP

Ezt követően az árstopok következtek, a műsorvezető azt kérdezte, mennyit tudnak csökkenteni ezen az “elképesztő” infláción a fenti módszerrel. “Nagyjából 5-6 százalékot. 10 helyett 15-16 százalék lenne az infláció” – válaszolt Orbán. Szerinte üzemanyagár-stop nélkül 700-900 forint lenne a benzinár a jelenlegi 480 forint helyett.

“PRÓBÁLOM MEGGYŐZNI BRÜSSZELT”

Orábn Viktor közölte, hogy most nincs normális állapot, háborús helyzet van. “Próbálom meggyőzni Brüsszelt arról, hogy rendkívüli helyzet van, és az általános szabályoktól kötelező eltérni” – mondta, majd arról beszélt, hogy Magyarország keményen állta a sarat az olajembargó ügyében.

“A józan ész győzött, és sikerült meggyőzni a kormányfőket arról, hogy Magyarországra teljesen más szabályt kell kialakítani, mint a tengerpartokkal rendelkező államokra” – fejtette ki.

“Nagyon kevés ország van olyan stabil politikai helyzetben, mint Magyarország. A baloldal elfogadta volna az olajembargót, támadják az árkorlátozó intézkedéseket, ha ők nyertek volna, akkor ott állnánk, ahol a többi ország. Most friss felhatalmazása van a kormánynak, de ez nem a baloldal évadja” – tette hozzá.  

STOP, HAMMERTIME!

“Nemsokára megszűnnek az árstopok… meg akarja hosszabbítani?” – szólt a kérdés. Az árstopok kapcsán a kormányfő úgy fogalmazott, körültekintően kell eljárni. Szeretném meghosszabbítani az árstopokat, de a gazdasági kérdésekkel foglalkozó miniszterek tesznek javaslatokat.

Ha béke van, akkor gyorsabban lehet kivezetni az árstopokat, ha háború van, akkor nem – mondta a kormányfő. 

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: บับเบิ้ล
'Fel a tetejéhez' gomb