Közélet

Áll a bál: Soron kívüli fogyasztóvédelmi vizsgálatot rendelt el Varga Judit minisztériuma a Ryanair-rel szemben

“A magyar kormány elfogadhatatlannak tartja és a leghatározottabban elutasítja, hogy a Ryanair a légitársaságokra kivetett extraprofit-különadóját áthárítja az utazókra, ezáltal újabb extraprofit beszedését célozva” – közölte az Igazságügyi Minisztérium kedd délelőtt.

Mint írták, különösen visszásnak tartják, hogy a korábban eladott jegyekre vonatkozóan a Ryanair már megkezdte ezt a gyakorlatát. A tárca közlése szerint a kormány elvárja, hogy „az extraprofit-különadókat minden vállalat maga fizesse meg, azt ne terhelje tovább a lakosságra, a háború árát ugyanis nem a magyar családoknak kell megfizetniük”.

A Ryanairrel kapcsolatban nemcsak az extraprofit-különadó áthárításával kapcsolatos bejelentések érkeztek, hanem a fogyasztóvédelmi hatóság tapasztalatai szerint minden évben számos fogyasztói panasz is érkezik a légitársasággal szemben, többségében járattörléssel, nem megfelelő tájékoztatással, poggyászkezeléssel és az utasokkal való kommunikációval kapcsolatban

– fogalmaztak.

Az Igazságügyi Minisztérium szerint „a hangnem, amit a Ryanair vezetése ütött meg a magyar kormánnyal szemben az elmúlt napokban, a panaszok alapján általánosan előfordul a cég részéről az utazóközönséggel szemben is, ami megengedhetetlen”. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter után a tárca is leszögezte, hogy a Ryanair bocsánatkéréssel tartozik, elsősorban az utazóknak.

Mint a 24.hu idézte, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szerint a Ryanairnek kell bocsánatot kérni, nem neki. A politikus szerint „méltánytalan és kisstílű” az a gyakorlat, amelyet a légitársaság megenged magának. A tárca úgy véli, a panaszok száma és súlya hatékony kivizsgálást igényel a jövőbeli jogsértések megelőzése érdekében.

“A jövőbeli panaszok megelőzése érdekében a Ryanair-ügyben a kormányhivatal folytatja a hatósági vizsgálatot, és a panaszok nagy száma miatt a fogyasztóvédelemért felelős miniszter a társasággal szemben soron kívüli témavizsgálatot rendel el”

– jelezték.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb