Mindenmás

Megadóztatják a müzlit és a töltött tésztákat, durva drágulásra számítanak a szakemberek

Július 1-től a müzli, a gabonapehely, sőt még a spenótos töltött tészta után is adózni kell majd. A népegészségügyi termékadót ugyanis emelik, és emellett új árukra is kiterjesztik az extraprofitadókról szóló rendelet alapján – írja a Szabad Európa.

A lap cikke szerint június 4-én jelent meg az extraprofitadókról szóló kormányrendelet, amely a korábban bejelentett különadók részletszabályait tartalmazza. Ebben szerepel az is, hogy a kormány július 1-jétől megemeli a népegészségügyitermékadó-köteles (neta) termékek adómértékét, és számos új termékcsoportra kiterjeszti a hatályát.

MÜZLIK, KANDÍROZOTT GYÜMÖLCSÖK, TÖLTÖTT TÉSZTÁK, RESZKESSETEK!

Szük Balázs, a PwC szakértője elmondta, új fejlemény, hogy a jogalkotó a cukor és édesítőszer minden kombinációját lefedte, vagyis míg korábban azok a gyártók, amelyek édesítőszerrel pótolták a termékek receptúrájában a cukrot, mentesülhettek a neta megfizetése alól, most már viszont adókötelezetté váltak.

“Ez a módosítás rengeteg terméket beemel az adó hatálya alá. Szintén nagy horderejű változás, hogy két kategóriával bővül az adóköteles termékek köre. Új termékkörként ugyanis bekerül az adóköteles termékek közé a csemege és az előrecsomagolt édes, sós tészta termékkör”

– magyarázta.

Szük Balázs szerint a csemege termékcsoportba olyan áruk tartoznak, mint például a müzlik és a gabonapelyhek, kandírozott gyümölcsök, gyümölcspépek; a tészták esetében pedig például a töltött tészták.

VARIÁLNAK A WHISKEY ÉS A RUM ESETÉBEN

Kikerülnek viszont a neta hatálya alól a jövedéki törvény szerinti alkoholtermékek, mint a pálinka, whisky, rum és hasonló szeszes italok, mert a jövedéki adó szabályozásában megemelték ezeknek a termékeknek az adómértékét. Vagyis ami eddig netaként folyt be a költségvetésbe, azt júliustól jövedéki adóként kell megfizetni, írja a Szabad Európa.

A SZAKEMBEREK SZERINT ÚJABB NAGY MÉRTÉKŰ ÁREMELÉS JÖHET

Az összeállítás szerint a népegészségügyi termékadót az első belföldi értékesítőnek kell megfizetnie az adóhatóság felé, vagyis Magyarországon előállított termékek esetén a gyártónak, a külföldről importált termékek esetén pedig az importőrnek. Ezzel a költséggel a gyártó vagy az importőr biztosan kezdeni akar valamit, ez komoly pluszelem. Az üzletlánccal folyó tárgyalások alatt dől el, hogy milyen mértékben építi be az eladó az áraiba.

Egy, a nagy élelmiszerláncoknak beszállító importőr vezetője azt mondta, ezt elég keményen meg fogja mindenki érezni a pénztárcáján, nagymértékű áremelés lesz.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb