Mindenmás

Pokolian meleg lesz, bekeményít a nyár Szegeden is: hétfőtől harmadfokú hőségriadó lép érvénybe

Kezd durván bekeményíteni a nyár, ezért az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szakmai ajánlását figyelembe véve június 27-én (hétfő) 00.00 órától, június 30-án (csütörtök) 24.00 óráig az ország egész területére harmadfokú hőségriasztást adott ki – közölték pénteken.

A 24.hu azt írja, hogy harmadfokú hőségriasztást egyébként akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri, vagy akár meghaladja a 27 Celsius-fokot. Az NNK és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság nyomatékosan kéri az ország lakosságát, hogy a nagy melegben mindenki ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre. Kerüljük a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását.

TEGYÜNK ÓVINTEZKEDÉSEKET

A közleményben arra is felhívták a figyelmet, hogy délelőtt 11 és délután 15 óra között semmiképpen ne tartózkodjunk a tűző napon óvintézkedések nélkül:

  • védjük bőrüket a leégés ellen megfelelő öltözködéssel, szellőző ruházattal és napvédő készítmények használatával. Különösen figyeljenek erre a szabadtéren dolgozók, illetve a szabadtéri rendezvényeken szórakozók.
  • Autóval közlekedjünk fokozottan óvatosan, a nagy meleg könnyen dekoncentráltságot okoz. Ha vízparton tartózkodunk, akkor ne napozzunk 11 és 15 óra között, és felhevült testtel ne ugorjunk a vízbe.
  • Sose hagyjunk gyermeket, állatot tűző napon parkoló autóban, ilyen időben akár 70 Celsius-fok fölé is emelkedhet az autó belső hőmérséklete. Ha napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot látunk, azonnal hívjuk a 112-es segélyhívószámot.

A SZÉN-DIOXIDRA IS FIGYELNI KELL

Mint tovább kiemelték, a nagy melegben megnőhet a szén-monoxid kialakulásának a veszélye is, mert ilyenkor légdugó alakulhat ki a kéményben. A kéménybe beszorult hideg levegő miatt a vízmelegítéskor keletkező füstgáz visszaáramolhat a lakásba, ami tragédiákhoz is vezethet. Ahol nyílt égésterű vízmelegítőt használnak, ott tanácsos szén-monoxid-érzékelőt elhelyezni az ilyen esetek elkerülése érdekében. A hőségre való tekintettel és a WHO ajánlásait követve a tisztifőorvos javasolja az áram- és vízellátás zavartalan fenntartását, a programozott karbantartások elnapolását is.

37, DE AKÁR 39 FOK IS LEHET A JÖVŐ HÉTEN

Az előrejelzések azt mutatják, hogy hétfőn és kedden napos időre, kevés felhőre számíthatunk, számottevő csapadék kedd estig pedig nem valószínű. Délutánonként egyre többfelé elérjük, illetve meghaladjuk a 35 fokot is. Szegeden várhatóan így alakul majd a hőmérséklet:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb