Közélet

Ha nem vigyázunk, ebből bizony híd lesz! Szegeden folytatódtak a szegedi déli Tisza-híd tervezési munkálatai, ahol mi is ott voltunk!

A Szeged365 Family tagjai az elmúlt 2-3 évben rendszeresen olvashattak a szegedi déli Tisza-híd munkálatairól. Ott voltunk a megvalósíthatósági tanulmányterv előkészületeinél, beszámoltunk a nehézségekről, Nemesi Pál egykori kormánybiztos lobbi és szakmai tevékenységéről. Elsőként írtunk róla amikor elkészült a megvalósíthatósági tanulmányterv, nyilatkozott nekünk Nagy Sándor alpolgármester, Nemesi Pál több alkalommal, és bemutattuk a szakmai kollégák és kormányzati szervek elhivatott munkáját is. Nem titkolt célunk kettős: egyrészt folyamatosan beszámolni Nektek a legfrissebb információkról, ezzel is segítve a projekt töretlen megvalósítását, másrészt pedig a szegediek véleményét prezentálni a döntéshozók és a projektben résztvevők felé.

A most megszervezett szegedi szakmai konzultáción jelen voltak a kiviteli és engedélyes tervek elkészítését elnyerő FŐMTERV vezető munkatársai, akik bemutatkoztak a szegedi szakmai szervezeteknek, és Szeged városának, és az eddigi egyeztetésekről is beszámoltak. A nagy projekteknél kiemelten fontos, hogy a szegedi közéleti erő is egységesen mögöttük legyen, támogassa, mert a színvonalas és különösen nagy szakmai tudás mellett a szegediek véleménye, és a szegedi szakmai közösségek véleménye is nagyban segíti a munkálatokat. Így terepi szinten egyre több személyes megbeszélés lesz a szegedi déli Tisza – hídról.

Azok a bizonyos mérföldkövek

Nemesi Pál 2020-2022 között a Dél-Alföld kormánybiztosaként több, Szegednek is kiemelten fontos ügyet karolt fel. Így történt meg, hogy az ütemezett megvalósítás ötlete után elkészült a megvalósíthatósági tanulmányterv, és a Kormány biztosította a forrást az engedélyes és kiviteli tervekre is. Az akkori kormánybiztosi rangot és lehetőségeket kiaknázva, folyamatos egyeztetéseket, és konzultációkat szervezett Nemesi Pál nem csak Budapesten, de Szegeden is. Nemesi Pál a mostani találkozón a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Építésgazdasági Kollégium társelnökeként vett már részt. Elmondása szerint a hídnak meg kell épülnie, folyamatosan menedzselni kell a projektet. A konzultáció után adott interjújában elmondta, hogy ma is egyértelműsítették: a híd megépítése 2024 év végén, vagy 2025 év elején kezdődhet el, addig minden feltételnek teljesülnie kell. 2026 végén, vagy 2027 elején pedig már az első szegediek át is haladhatnak a hídon.

Nemesi Pál azt is hangsúlyozta, hogy most kell nagyon figyelni arra, hogy ne térjen le a a tervezés a megfelelő útról, tartani kell az előzetesen, a megvalósíthatósági tanulmányterv elkészítése alatt meghatározott ütemezett megvalósítást.

Az interjú végén pedig újra ráerősítettünk: a Szeged365 Family tagjai folyamatosan küldhetik a kérdéseket, észrevételeket a híddal kapcsolatban, Nemesi Pál a lehető legrövidebb időn belül megválaszolja a kérdéseket, illetve továbbítja a kéréseket. Jó látni, hogy az összefogás kialakult a szegedi déli Tisza-híd körül, és pártpolitikai hovatartozás nélkül mindenki szeretné a hidat. Az együttműködés ügyek mentén lehetséges, még Szegeden is.

A teljes interjút itt tudod megnézni:

A szegedi déli Tisza-hídról írt legutóbbi cikkünkben Nemesi Pál és a FŐMTERV vezető kollégái egyeztettek. Itt olvashatod el:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb