Közélet

Megvan az első majomhimlővel fertőzött beteg Horvátországban is

Horvátországban is diagnosztizálták a majomhimlő első fertőzöttjét – közölte a Jutarnji List című horvát napilap pénteken – írja az MTI az esettel kapcsolatban. A vírust egy férfi szervezetében mutatták ki, aki korábban Olaszországban és Spanyolországban is járt. A laboratóriumi vizsgálatokat csütörtökön végezték el, ezekben mutatták ki a fertőzést.
    
A páciens állapota jó, enyhe tünetei vannak, és jelenleg karanténban tartják – írta a lap. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint május óta a majomhimlőt 39 országban azonosították, ezek közül csak hét országban honos a vírus. Világszerte több mint 1600 azonosított, valamint 1500 feltételezett esetet regisztráltak.

MAGYARORSZÁGON MÁR 12 FERTŐZÖTT VAN

Már 12 igazolt majomhimlős van Magyarországon – tájékoztatta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) pénteken az MTI-t. Mint írják, az elmúlt napokban az NNK veszélyes kórokozókkal foglalkozó Nemzeti Biztonsági Laboratóriuma újabb hat embernél igazolt majomhimlő-fertőzést, ezzel az országban diagnosztizált esetek száma tizenkettőre nőtt. A betegek valamennyien férfiak, a legfiatalabb 28, a legidősebb 43 éves, és többségük életvitelszerűen Budapesten él – ismertették.
    

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb