Közélet

2035-től betiltják a benzines és dízeles autók forgalmazását az EU-ban

Az Európai Unió tagországai elfogadták szerda hajnalban a beterjesztett klímavédelmi törvényeket. Döntöttek a fosszilis üzemanyaggal működő járművek jövőbeni forgalmazásáról, egy, a szegényebbeket segítő alapról a károsanyag-kibocsátás csökkentése érdekében, és a széndioxid-kibocsátás megadóztatásáról.

ÖT TÖRVÉNYT FOGADTAK EL A KLÍMAVÉDELMI CSOMAG RÉSZEKÉNT

Több mint 16 órás vita végén az EU 27 környezetvédelmi minisztere öt törvényt fogadott el egy klímavédelmi csomag részeként. Ezek lehetővé teszik majd, hogy az EU – a világ legjelentősebb kibocsátója az üvegházhatást okozó gázokból 2030-ra 55%-kal tudja csökkenteni a kibocsátást, az 1990-es szinthez képest.

2035-RE BETILTJÁK A FOSSZILIS ÜZEMANYAGGAL HAJTOTT ÚJ GÉPJÁRMŰVEK FORGALMAZÁSÁT

A fontosabb intézkedések között szerepel, hogy 2035-re betiltják a fosszilis üzemanyaggal hajtott új gépjárművek forgalmazását és létrehoznak egy többmilliárd eurós alapot arra, hogy abból támogatni tudják a szegényebb állampolgárokat a károsanyag-kibocsátás miatt kivetendő adók megfizetésében.

A SZÉNDIOXID – KIBOCSÁTÁS MEGADÓZTATÁSÁT 2027 – BEN KEZDENÉK EL

A széndioxid-kibocsátás megadóztatását csak 2027-ben, egy évvel később kezdik el, mint ahogy eredetileg tervezték. A szegényebb állampolgárok adótámogatására létrehoznak egy 59 milliárd eurós alapot a 2027-2032 közötti időszakra.

Forrás: hu.euronews.com/portfolio.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb