Mindenmás

Még csak most jön a java: a durva hőség miatt harmadfokú figyelmeztetést kaptuk Szegedre

Kezd igazán forró lenni a hangulat Szegeden, ma akár 38 fok is lehet, a következő két napban pedig még tovább emelkedhet a hőmérséklet. Mint kiderült, a mostani előrejelzés szerint a hőség miatt csütörtökön és pénteken már a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetést kaptuk az OMSZ-től Csongrád-Csanád megyére.

Az egész országban maradt a hőség miatti figyelmeztetés, az Országos Meteorológiai Szolgálat Vas és Zala megyére elsőfokú, mindenhova máshova másodfokú figyelmeztetést adott ki szerdára. Mint írták, ezzel még nincs vége, tovább fokozódik a hőség, a napi középhőmérséklet most már az ország nagyobb részén meghaladhatja a 27 fokot, sőt az Alföld középső és délkeleti részén egyes helyeken a 29 fokot is.

A csúcshőmérséklet 32 és 38 fok között valószínű, késő estére is csak 24 és 30 fok közé hűl le a levegő.

A mostani előrejelzés szerint csütörtökön és pénteken Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Csongrád megyében már harmadfokú, mindenhol máshol másodfokú figyelmeztetés lehet a hőség miatt. Szombaton lehet némi enyhülés, aznap a Dunántúlon valószínűleg már nem lesz extrém forróság, és másodfokú figyelmeztetés is egyedül Békés megyében lehet.

NE TÜSKÉVEL VÉDEKEZZÜNK, INKÁBB AZ NNK JAVASLATAIT TARTSUK BE

Erről a durva hőhullámról rögtön eszünkbe is jutott az országot körbe járt, öt évvel ezelőtti ikonikus videó, de azért azt nem ajánljuk, hogy három liter sörrel és tüskével védekezzen a hőség ellen valaki:

Az NNK szerint inkább ezeket tartsuk be:

  • a nagy melegben ügyeljünk a fokozott folyadékbevitelre. Kerüljük a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását,
  • délelőtt 11 és délután 15 óra között semmiképpen ne tartózkodjunk a tűző napon óvintézkedések nélkül: védjük bőrüket a leégés ellen megfelelő öltözködéssel, szellőző ruházattal és napvédő készítmények használatával. Különösen figyeljenek erre a szabadtéren dolgozók, illetve a szabadtéri rendezvényeken szórakozók.
  • az autóval közlekedők fokozottan figyeljenek, és vezessenek óvatosan, a nagy meleg könnyen dekoncentráltságot okoz,
  • a vízparton tartózkodók ne napozzanak 11-15 óra között, és felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe.
  • sose hagyjunk gyermeket, állatot tűző napon parkoló autóban, ilyen időben akár 70 Celsius-fok fölé is emelkedhet az autó belső hőmérséklete. 

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb