Közélet

Döntött az SZTE Szenátusa: nem kell fizetni a tárgyújrafelvételért és az utóvizsgáért a diákoknak

Az SZTE Szenátusa eltörölte a hallgatókra vonatkozó, jelentős terhet jelentő térítési díjakat, mint például a tárgyújrafelvétel, vagy az utóvizsga díja. Így az SZTE hallgatóinak – más hazai felsőoktatási intézményekkel ellentétben – nem kell ilyen jellegű plusz kiadással számolniuk tanulmányaik során – írja az egyetem keddi közleményében.

Mint kiemelték, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány, a Szegedi Tudományegyetem, valamint az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat megállapodása alapján az SZTE Szenátusa 2022. június 27-ei döntése nyomán módosultak a hallgatói életet közvetlenül befolyásoló szabályzatok. Az intézkedés egy országosan egyedülálló, hallgatói sikerességet támogató program része.

NEM KELL PLUSZ KIADÁSSAL SZÁMOLNI

A közlemény kitér arra is, hogy a megállapodás négy fő eleme segíti a modellváltás céljaként megfogalmazott, a gazdaság igényeire nyitottabb, a vállalatokkal szorosabban és hatékonyabban együttműködő, minőség- és teljesítményelvű, a hallgatói igényeket figyelembe vevő egyetemi szabályrendszer kialakítását. Ezen elvek mentén az SZTE Szenátusa eltörölte a jelentős hallgatói terhet jelentő térítési díjakat. Megszűnnek a késedelmes ügyintézési díjak és a tanulmányi kötelezettség teljesítésével kapcsolatos díjak, mint például a tárgyújrafelvétel vagy az utóvizsga díja. Azaz a Szegedi Tudományegyetemen a jövőben, más hazai felsőoktatási intézményekkel ellentétben, a hallgatóknak nem kell ilyen jellegű plusz kiadással számolniuk tanulmányaik során.

AZ ELŐREHALADÁST LEGINKÁBB HÁTRÁLTATÓ DÍJAKAT TÖRLIK EL

“A Szegedi Tudományegyetemen kiemelt cél a hallgatóink tanulmányi előrehaladásának támogatása. A Hallgatói Önkormányzattal együttműködve, folyamatosan újítjuk meg és tesszük hallgatóbaráttá a tanulmányi és az oktatásszervezési folyamatainkat. A mostani szabályzat változtatások a korábbi tapasztalatok alapján készültek, azzal a céllal, hogy minden hallgató az élethelyzetének lehető legjobban megfelelő képzési támogatásban részesüljön, ezért töröltük el az előrehaladást leginkább hátráltató díjakat. A szabályzat módosítások támogatják a nemzetköziesítési folyamatokat, a hallgatói mobilitás rugalmasságát, valamint a gyakorlatorientált fókuszú oktatás erősítését” – fogalmazott Prof. Dr. Gellén Klára, a Szegedi Tudományegyetem oktatási rektorhelyettese.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb