Közélet

Maruzsa Zoltán szerint a romló gazdaság miatt a tanárok majd meggondolják, hogy felmondanak-e

Erkölcsi győzelemként értékelte a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a Kúria két nappal ezelőtti döntését, mely szerint jogszerű volt a pedagógusok sztrájkja – erről Komjáthy Anna, a szervezet választmányi elnöke beszélt az rtl.hu-nak. Komjáthy a legutóbbi egyeztetésről is beszámolt a kormány és a szakszervezet között. Mint kiemelte, Maruzsa Zoltán államtitkár szerint a romló gazdaság miatt a tanárok majd meggondolják, hogy felmondanak-e.

NEHEZEBBEN FOGNAK TUDNI ELHELYEZKEDNI A MUNKA NÉLKÜL MARADT PEDAGÓGUSOK

“A legutóbbi tárgyaláson az államtitkár úr, Maruzsa Zoltán, azt mondta, hogy hát, most, hogy ilyen rosszul megy a gazdaság, nehezebben fognak tudni elhelyezkedni azok a pedagógusok, akik föl akarnak mondani. Ezért aztán majd meggondolják, hogy felmondanak-e” – mesélte Komjáthy Anna a portálnak. A csatorna megkereste a kormányt, hogy valóban elhangzott-e ilyesmi, mire azt a választ kapták, hogy igen, Maruzsa tényleg ezt mondta a tárgyaláson, de szerintük ez csak azért volt így, mert a tanárok érveltek a munkaerőpiac jelentős elszívó hatásával, az államtitkár pedig csak jelezte, hogy az a jövőben csökkenni fog.

ÉVEK ÓTA MEGY A HARC

A Telex felhívta a figyelmet arra, hogy a pedagógus-szakszervezetek évek óta nem tudnak megegyezni a kormánnyal követeléseikről. Alapvetően két dolgot szeretnének: a kormány által ajánlott 10 százalékon felül a tanárok garantált illetménye további 45 százalékkal emelkedjen, valamint a kötelező óraszámuk heti 22 órára csökkenjen. Mint kiderült, a kormány a következő két évben is „legalább 10-10 százalékos béremelést” javasol, az óraszámcsökkentést pedig nem tekinti reálisnak. A szakszervezetek azt is követelik, hogy ne csak a pedagógusoknak, hanem az összes oktatásban dolgozónak a garantált alapilletménye ne legyen kevesebb, mint a közalkalmazottaké.

Forrás: Telex, RTL

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb