Közélet

Szándékos, vagy kivitelezési baki? Mintha egy kicsit nagyok lennének a rések az új víznyelő rácsokon, rákérdeztünk a Vízműnél, hogy miért ezek kerültek beépítésre

Július elsején kezdték meg az aknafedlapok és víznyelő rácsok cseréjét a Csongrádi sugárúton. A cirka egy hete tartó munkálatoknak még nincs vége, de máris több olvasónk arról számolt be, hogy mintha egy kicsit nagyobbak lennének a rések az új víznyelő rácsokon. Zsolt például arra hívta fel a figyelmet, hogy szerinte ez rendkívül balesetveszélyes, mert beleakadhat a kerékpár, vagy a roller kereke, így rákérdeztünk a Szegedi Vízmű Zrt.-nél, hogy miért ezek a víznyelő rácsok kerültek beépítésre.

“Több helyen is láttam Szegeden, hogy kicserélték a régi közúti rácsos csatorna fedeleket, vagy újakat telepítettek a régiek mellé a felgyülemlő esővíz elvezetése miatt. Viszont, a rendkívül alapos és átgondolt mérnöki kivitelezés során pont azt nem sikerült figyelembe venni, hogy a rések a csatorna fedélen olyan nagyok, hogy a kerékpárok, rollerek, esetleg a zebrán a babakocsik kerekei simán aközé szorulhatnak, ami rendkívül balesetveszélyes” – hívta fel a figyelmet a jelenségre Zsolt nevű olvasónk, aki hozzátette, hogy ezeken a helyeken kerékpárral, és rollerrel is elég nagyot lehet így taknyolni.

Olvasónk fotókat is küldött a Csongrádi sugárútról, ahol már az új víznyelő rácsok vannak beépítve:

SZABVÁNYTERMÉKEK AZ ÚJ CSATORNARÁCSOK

A jelenség természetesen felkeltette az érdeklődésünket, így rákérdeztünk a fedlapok cseréjét elrendelő Szegedi Vízmű Zrt.-nél, hogy miért ezek a víznyelő rácsok kerültek beépítésre. Mint válaszlevelükben írták:

“2022. július 1. és 15. között aknafedlapok (és víznyelő rácsok) tervezett cseréjére kerül/került sor a Csongrádi sugárúton, a Lomnici utca és a Brüsszeli körút közötti szakaszon, a Szegedre bevezető oldalon. A munkálatokat a Szegedi Vízmű Zrt. megbízásából alvállalkozó végzi. A beépített új – nagy terhelhetőségű – víznyelő rácsok szabványtermékek, amelyek a szükséges tanúsítványokkal rendelkeznek, méretükben pedig megegyeznek az eddig beépített víznyelő rácsokkal.”

A közlemény szerint így néztek ki a korábbi csatornarácsok:

A BEÉPÍTÉS AZ ELŐÍRT SZABÁLYOK SZERINT TÖRTÉNT

Mint a Szegedi Vízmű tovább kifejtette, a víznyelő rácsok beépítése a vonatkozó előírások szerint történik: az út szegélyére merőlegesen lettek a rácsok elhelyezve, éppen az említett típusú, esetleges balesetek megelőzése érdekében. “A kijelölt gyalogosátkelőn (ahol nincs kerékpársáv) a KRESZ előírásai szerinti körültekintő közlekedéssel a balesetek elkerülhetők” – tették hozzá. A közleményben arra is kitértek, hogy a Csongrádi sugárúti zebrán lévő víznyelő rács a gyalogosok számára kijelölt részen van, a betonszegély mellett. A betonszegély elhelyezkedése mutatja, hogy a zebrát utólag kiszélesítették, így került a rács a zebra területére.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: kinds of mushrooms
'Fel a tetejéhez' gomb