Közélet

Letartóztatták Zákányszék alpolgármesterét, költségvetési csalással gyanúsítják

Letartóztatták Zákányszék alpolgármesterét – írja a HVG. Mint kiderült, Kazi Péter zöldségesbolt-hálózatot is működtető kereskedelmi vállalkozása három év alatt 100 millió kárt okozhatott a költségvetésnek. A portál szerint nemcsak az alpolgármestert, hanem egyik alvállalkozóját is letartóztatták, az alkalmazottak és a beszállítók pedig munka nélkül maradtak.

A százmilliós költségvetési csalással gyanúsított vállalkozókat, már egy hete letartóztatták, amelyről az ügyészség közleményt is adott ki. Az csak a napokban derült ki, hogy a Csongrád-Csanád megyei Zákányszék független alpolgármestere az egyik letartóztatott vállalkozó, a másik pedig az egyik alvállalkozója. A település polgármestere, Matuszka Antal a hvg.hu kérdésére azt válaszolta, hogy nem tervezik az időközi választás kiírását, hiszen a jogszabályok szerint egy jogerős elmarasztaló ítélet után is a soron következő, felkért jelölt kerül be a testületbe, majd alpolgármestert választanak. Magát az esetet nem akarta kommentálni a polgármester.

FOLYIK A NYOMOZÁS

A portál azt is írja, hogy a Zabosfa márkanévvel ismertté vált, franchise rendszerben működő üzletek egyre szaporodtak a tíz éve elsősorban zöldség-gyümölcs nagy- és kiskereskedelemmel foglalkozó cég körében, már vagy féltucatnyi működik a térségben, de Szeged központjában is van egy boltjuk. Az ügyészség a július elsején kiadott közleménye szerint a zöldséggel kereskedő cég csomagolásra szerződött több céggel, ezek egy része a valóságban soha nem is csomagolt a zákányszéki vállalkozás részére termékeket, egy másik része az alvállalkozóknak pedig valótlanul számlázott úgy, hogy a munkavállalók után befizetendő adókat, járulékokat megspórolva a csomagolt termékek súlyát, darabszámát számlázta le. Ahogy az mostanra kiderült, az alpolgármester cége, a Zabosfa KerTÉSZ Kft. befogadta a valótlan tartalmú számlákat, és az áfát a bevallásban levonta. 2018-tól kezdődően összesen 111 millió forint kárt okoztak a költségvetésnek, emiatt és hamis magánokirat felhasználása miatt folyik a nyomozás.

Újszentivánon a polgármester került börtönbe:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb