Közélet

Újszentiván: rács mögött marad a vőfély-polgármester Putnik Lázár

Az ügyészi indítvánnyal egyezően a bíróság meghosszabbította Putnik Lázár és két gyanúsított-társa előzetes letartóztatását – tudta meg a Magyar Hang Dr. Szanka Ferenctől, a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség sajtószóvivőjétől.

A településvezetés mellett vőfélyként is dolgozó Putnik Lázárt még februárban tartóztatták le, azt követően, hogy a NAV január végén razziát tartott a csongrádi település polgármesteri hivatalában. Ekkor bűnszervezetben elkövetett csalás gyanúja miatt tartottak házkutatást, és az ügy összefüggött a közfoglalkoztatottak bérével. A vádirat szerint Újszentivánon ugyanis számos közmunkást is „fiktíven” alkalmaztak, ezen felül pedig számos szerb- és román-magyar kettős állampolgárságú fantomszavazót is bejelentettek a kétezer fős, a déli határ közelében fekvő településre. Mint a portál írja, a NAV-razzia azonban az Újszentiván peremén található munkásszálló építésével volt kapcsolatos.

Szanka akkori közleményében ezt írta:

„…a három férfit nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, valamint hűtlen kezelés bűntettével gyanúsítják. A megalapozott gyanú szerint a Szeged környéki település polgármestere 2017 júliusában nyújtott be támogatási kérelmet egy munkásszálló építésére a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatalhoz, és ez alapján a község 222 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a Nemzeti Foglalkoztatási Alaptól. A pályázat szerint a szálló teljes költsége 371 millió forint volt, amelyből 149 millió forintot saját forrás fedezett. A polgármester a támogatási kérelemben a beruházás teljes költségét – a kormányhivatali alkalmazottakat megtévesztve – túlárazta. A közbeszerzésbe egy, az ismeretségi körébe tartozó budapesti építőipari céget vontak be, hogy fiktív számlákkal biztosítsák a támogatás lehívását. A valóságban a kivitelezést a polgármester által kijelölt cégek végezték, az általa irányított önkormányzati alkalmazott közvetítésével. A munkásszálló kulcsrakészen 258 millió forintból készült el, a fennmaradó 113 millió forintból a budapesti cég vezetőjével a polgármester mintegy 70 millió forintot a saját vállalkozásának utaltatott, majd abból társasházat épített, ingatlant vásárolt. Tízmillió forint egy szociális szövetkezethez került, a többi összeg sorsa egyelőre ismeretlen. Az ügyészség a szökés, elrejtőzés, a bűnismétlés, valamint az eljárás meghiúsításának veszélye miatt a gyanúsítottak letartóztatását indítványozta.”

Putnik letartóztatását követően nem sokkal az újszentiváni testület feloszlatta magát, a településen július 3-án tartanak időközi választást.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb