Szegedi büszkeség: Régió kiváló fagyija díjas lett a REÖK Kézműves Cukrászda tökmag-málna kompozíciója
Régió kiváló fagyija díjat kapott a szegedi REÖK Kézműves Cukrászda fagyija, mint Novák Ádám cukrászmestertől megtudtuk, egy tökmagos-málnás kompozícióval csavarták el a zsűri fejét (pontosabban, ízlelőbimbóit). Az 1998 óta minden évben megszervezett Év Fagyija verseny döntőjét kedden tartották Budapesten. A cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenyében a Füredi Fagyizót képviselő Dobó Norbert mögött Ladányi László lett a második a szeghalmi Ladányi Cukrászdából való Lazy Berry fantázianevű fagylaltjával. A szegedi Novák Ádám és Elek Rita tökmagos-málnás fagyija pedig a harmadik helyet érte el a szegedi Reök Kézműves Cukrászdából, bezsebelve a cikkünk címében említett Régió Kiváló Fagyija díjat is.
Novák Ádám, a szegedi REÖK és DELIMO Cukrászdák mesterét a keddi díjátadóról hazafelé csíptük el egy villáminterjúra, mint elmondta, óriási büszkeség a csapat számára a díj, fantasztikus hangulatban telt a hazaút. Az eredmény azért is nagy dolog, mert először indultak a versenyen.
Mint Ádám elmondta, három alapanyag dominálta a különdíjas fagyijukat,
- tökmag,
- málna,
- és hosszúbors.
“A természetesség az ars poeticánk legfontosabb, alapvető eleme, ezt házasítottuk a magyar alapanyagok, hagyományok tiszteletével. Tradicionális része a magyar gasztronómiának a tökmag, amelyet négy tételben is használtunk a termékhez: szórás, paszta, olaj és tökmagliszt formájában is bekerült a fagylaltba” – magyarázta a szegedi cukrászmester, akivel hamarosan egy Szeged365 videós interjúval is érkezünk.
Ádám azt is megsúgta, hogy a különlegességet napokon belül a szegediek is megkóstolhatják majd.
25 ÉVES AZ ÉV FAGYIJA VERSENY, 74 CUKRÁSZDA NEVEZETT
Az Év Fagylaltja versenyre idén a négy kategóriában összesen 74 fagylalt nevezett. Kötelező íz idén sem volt. A döntőbe a kézműves kategóriákban 12 fagylalt került, melyeket a versenyzőknek a zsűri jelenlétében kellett elkészíteniük. Az alapanyaggyártók-forgalmazók kategóriájában 27 fagylalt versengett a helyezésekért.
A Magyar Cukrász Ipartestület által meghirdetett az Év fagylaltja versenyére nevezett fagylaltok csak természetes alap- és járulékos anyagokkal készülhettek, kizárólag saját készítésű öntetekkel ízesítve és díszítve. A minden mentes kategóriába hozzáadott cukor-, glutén-, laktóz- és tejfehérjementes fagylaltokkal kerülhettek a versenyzők.
A szakmai zsűri tagjai:
- Balogh László (Kézműves Cukrászda, Gyula),
- Baracskay Angéla (kreatív cukrászséf, Budapest),
- Gerő Eszter (Sütizz Cukrászda, Budapest),
- Szűcs Árpád (a table! Boulangerie-pâtisserie, Ojo Ice, Budapest),
- Erdélyi Balázs (szakmai elnök, Magyar Cukrász Ipartestület, Budapest).
Szűcs Árpád, a szakmai zsűri elnöke hangsúlyozta: az elmúlt években egyre jobb minőségű fagylaltokkal neveznek a versenyzők. Mint mondta, idén is az egyensúlyt, a cukor, a zsiradékok és más összetevők harmonikus egyvelegét és a kreativitást keresték az összetételben és a díszítésben.
3 hozzászólás