KikapcsVideo365

A legszebb öröm a Söröm: kisüzemi sörfesztivált szerveztek a ligetbe, egy kicsit (?) falunap lett belőle

“Kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de a miénk” – kiugrottunk az újszegedi Erzsébet Ligetbe szervezett, sorban hatodik “Nemzetközi Söröm” című fesztiválra és a Bacsó Péter által 1969-ben rendezett, betiltása miatt 10 évig dobozban lévő, hivatalosan 1979-ben bemutatott magyar filmszatíra közmondássá avanzsált mondata jutott az eszünkbe. A pénteken rajtolt rendezvény egész jó kis sörfelhozatallal rukkolt elő, azonban az újhullámos sörök mellé valahogy mulatós zenét, majálisos ringlispíleket és úgy általában falunapos feelinget sikerült társítani, megspékelve egy ilyen plakáttal (OMG):

A fenti grafika nem a rendszerváltás környékéről származik, hanem 2022. nyaráról, ráadásul abból a városból, ahol minden második sarkon kreatív stúdiók és szabadúszó grafikusok tucatjai kínálják a portékájukat. Nincsenek szavak.

MOST AKKOR, MAJÁLIS VAGY KÉZMŰVES SÖRFESZT?

Szubjektív helyzetjelentésünk következik. Az újszegedi Erzsébet Liget egy klassz hely, sőt, maga csoda, mint rendezvényhelyszín. Természetközeli hangulat, a város szívében, könnyű megközelíthetőséggel, ráadásul még a terület elosztása is pont olyan, mintha rendezvényekre tervezték volna (pedig nem). Ennek dacára az évtizedek óta megtartott majálison kívül még nem nagyon szerveztek ide nagyobb fesztivált, éppen ezért is kaptuk fel a fejünket, amikor megtudtuk, hogy a Covid előtti években ötször egymás után a Dugonics térre összehozott Söröm a ligetbe költözik.

Kiugrottunk megnézni az eseményt, ahol már rögtön az első ránézésre azt éreztük, hogy a majális-démon megszállta a kisüzemi sörfesztiválnak indult dzsemborit:

  • előkerült a munka ünnepén elmaradhatatlan, egy minőségi gasztrofesztiválon viszont totálisan rendszeridegen vidámpark,
  • a lufi – és gumicukorárusok,
  • és a színpadról veretett mulatós zene, amely legalább olyan furcsa volt egy kézműves sörfesztivál péntek délutánján, mint Ferrari 812 GTS – en egy 16 colos, Tesco-ban vásárolt dísztárcsaszett.

A fenti szcenárióhoz szegedi rendezvényhez mérten (relatíve) csekély számú közönség, viszont egészen klassz sörfelhozatal társult – igaz, sajnos az utóbbi nagy részben inkább kereskedőket takart, mint főzdéket, manufaktúrákat.

HÁROM DOLOG, AMI TÉNYLEG KLASSZ A RENDEZVÉNYEN

Mint fentebb írtuk, a liget tényleg mesés helyszín, legyen szó reggeli kocogásról vagy hétvégi összejövetelről, ez a tényező tehát eddig pipa. A szegediek, mint fesztiválközönség szintén 10/10, nálu(n)k jobb fej banda a világon nincs, ha bulizásról van szó (meg egyébként sem), ez a faktor nagyon átjött Fülöp Tímea és Magyar Andor kollégáink tegnap este lőtt Szeged365 videójából:

A harmadik jó a Nemzetközi Sörömben, hogy vannak tényleg klassz sörök, kint jártunkkor többek között

  • a Szent András Sörfőzde,
  • a Monyo Brewery,
  • a vásárhelyi Alkimista,
  • és két régi nagy szegedi kedvenc, a Domján és a Napfény Városában az utóbbi években megtartott fesztiválokról elmaradhatatlan Zsombói Sörfőzde fogadott bennünket.

Más kérdés, hogy amióta nem volt sörfesztivál Szegeden (az utolsót pont mi szerveztük, a 2019-es Államalapítás Ünnepére időzített RakpartFeszt – Kézműves Sörünnep képében), gyakorlatilag az összes fent felsorolt főzde “beköltözött” a Maláta, a Napfény Műterem és a Sörök Háza jellegű vendéglátóhelyek kínálatába – azt várni tehát, hogy csakis a sörkínálat miatt emberek tömege lepjen el egy fesztivált 2022 nyarán, nem éppen reális dolog. A rendezvény címében tündöklő “nemzetközi” jelzőt évekkel ezelőtt, a Söröm indulásakor sem tudtuk értelmezni, ez sem sokat változott: lehet kint venni külföldi söröket, de hazai kereskedők árulják őket, a jelző pedig akkor stimmelne igazán, ha legalább néhány határon túli manufaktúra is megmutatná magát a ligetben.

STRANGER THINGS, SZÖGEDIESEN

Összegezve a kint látottakat, egy kicsit Stranger Things-es hangulata van a dolognak, csak itt a Vecna által megnyitott dimenziókapu nem a “tótágasba” viszi Hawkins lakóit, hanem egy mulatós zenével, csattogós lepkével megspékelt falunapra a szegedieket. Ezzel persze nincs baj, a fent említett műfaj legalább annyira szerethető, mint a Szegedi Borfesztivál grammra kimért profizmusa vagy a SZIN csillogása. Ami miatt pedig tényleg működik a rendezvény, az a kint bulizó szegediek és a korábbi évekből ismert sörös kiállítók közvetlensége, haverkodós hozzáállása, megfűszerezve a tegnap este zenei színvonalát magabiztosan mentő Útközband-del és Várkonyi Tibivel (mindkét szegedi fellépő kitett magáért, profik voltak, mint mindig).

  • VI. Nemzetközi Söröm
  • Újszeged, Erzsébet Liget
  • 2022. július 15-17. (jelenleg is tart)
  • Program és egyéb infó IDE kattintva.

Fotók: Sóti Gellért

Videó: Magyar Andor, Fülöp Tímea

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb