Közélet

Akár 30-40 százalékkal is tovább drágulhat a kenyér

“Az élelmiszerár-emelkedésnek messze nincs vége. Én úgy gondolom, hogy minimum még egy 30-40 százalékkal nőni fog a cereáliák, a kenyér, a péksütemény, meg az ehhez hasonló termékek ára” – közölte az ATV Híradójával Máhr András, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) főtitkárhelyettese.

Az anyagból kiderült,

  • az ország liszt – és gabonaellátottsága rendben van,
  • a kánikula, a gyenge termés, és a költségek elszállása negatív hatással lesz az árakra,
  • az utóbbiak pedig minimum 30-40 százalékkal fognak még növekedni.

AMI BIZTOS: AZ ORSZÁG LISZT – ÉS GABONAELLÁTOTTSÁGA RENDBEN VAN

A csatorna egy bezáró pékség kapcsán készített anyagot, riportjukban Kozsuch Kornél, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnökhelyettese kifejtette: az Alföldön nagyon gyenge betakarítási eredményekről lehet beszélni, a Dunántúlon viszont jelentősebben és nagyobb mértékben takarítottak be a gazdák, az ország búzája nincs veszélyben.

“Magyarország liszt- és gabonaellátottsága megfelelő, és a gazdáknak termett annyi, amennyi itthon elegendő”

– nyugtatott meg mindenkit Kozsuch, aki hozzátette: az exportőrök most nem adnak el külföldre gabonát, de megtehetnék. A szabályok csak bejelentési kötelezettséget írnak elő, és elővásárlási jogot adnak az államnak, fűzte hozzá.

KÖLTSÉGNÖVEKEDÉS, KÁNIKULA, GYENGE TERMÉS

A költségnövekedés, a kánikula és a gyenge termés miatt komoly nehézségekre lehet számítani, jelezte a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége:

“Ennek az együttes hatása azt jelenti, hogy sajnos az élelmiszerár-emelkedéseknek messze nincs végük. Én úgy gondolom, hogy minimum még egy 30-40 százalékkal nőni fog a cereáliák, a kenyér, a péksütemény, meg az ehhez hasonló termékek ára”

– közölte az ATV Híradójával Máhr András, a MOSZ főtitkárhelyettese.

A PÉKSZÖVETSÉG NEM REAGÁL

A Technológiai és Ipari Minisztérium arra emlékeztetett, hogy augusztus elsejétől továbbra is rezsicsökkentett áron juthat áramhoz és gázhoz mintegy 100 ezer mikrovállalkozás, amelyek az energiát már jelenleg is az egyetemes szolgáltatás keretében, egyetemes szolgáltatási áron vételezik. Hozzátették: ezek a vállalkozások az év végéig szolgáltatót is választhatnak.

Az ATV rákérdezett a Magyar Pékszövetségnél, hogy hány pékség zárhat be az energia- és alapanyagárak emelkedése okán, az egyesület azonban nem kívánt válaszolni a megkeresésre.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb