Mindenmás

Két szegedi börtönőr és egy rab halt bele a csarnoktűzbe – 34 éve történt a Szegedi Fegyház és Börtön történetének legsúlyosabb balesete

34 éve Szeged egyik legnagyobb, egyben legtragikusabb tüzéhez riasztották a mentőket és a tűzoltókat – írja visszaemlékezésében a Szegedi Fegyház és Börtön. A baleset 1988. július 28-a délelőttjén történt meg az Alföldi Bútorgyár Cserzy Mihály utcai csarnokában, ahol hárman vesztették életüket:

  • két, a mentésben segédkező felügyelő,
  • és egy fogvatartott rab.

PILLANATOK ALADT LÁNGOKBA BORULT AZ 1700 NÉGYZETMÉTERES CSARNOK, 27 SÉRÜLTET VITTEK KÓRHÁZBA

Tegnap, a 34. évfordulón a hősökre emlékeztek a Szegedi Fegyház és Börtönben. Mint visszaemlékezésükben írták, a kárpitos üzemben hirtelen csaptak fel a lángok, a tűz pillanatok alatt, a robbanás sebességével terjedt az 1700 négyzetméteres csarnokban, ahol aznap száznegyvenkettő elítélt és hat művezető dolgozott. A bent rekedt dolgozók kiszabadítása azonnal elkezdődött. A mentők 10 órakor, a tűzoltók negyed órával később érkeztek a helyszínre. A lángokat délre sikerült megfékezni.

Huszonhét sérültet szállítottak kórházba.

A szerencsétlenség következtében a tragédia napján hárman vesztették életüket, Kovács Hegedűs Gábor bv. őrnagy, Szalay Árpád bv. alhadnagy és egy fogvatartott.

A hősök emlékét márványtábla őrzi a Szegedi Fegyház és Börtön aulájában. A tragédia évfordulóján, július 28-án délelőtt az intézet dolgozói megkoszorúzták ezt az emlékhelyet és a Belvárosi Temetőben a sírhelyüket.

ELÁTKOZOTT CSARNOK? EGYMÁS ÉRTÉK A BALESETEK A 80-AS ÉVEKBEN

A Nagyfa – Alföld Kft jogelődjét 62 éve alapították a szegedi elítéltek munkáltatására. A gyárban, a 80-as években naponta több mint 1300 fogvatartott dolgozott. Az ekkor alkalmazott technológia a kor színvonalának megfelelő volt. A termelésben azonban folyamatosan adódtak kisebb-nagyobb problémák, balesetek. A gyúlékony anyagok és tűzveszélyes technológiák több esetben okoztak tűzeseteket. 

Forrás: Szegedi Fegyház és Börtön

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb