Szegedi Arcok

Majomhimlő és Covid oltás: melyiket vegyem fel? Duda Ernő, szegedi virológussal beszélgettünk

Az NNK tájékoztatása szerint heteken belül megérkezhet a majomhimlő elleni oltás Magyarországra. A majomhimlő elleni vakcinákat lakosságarányosan fogják szétosztani az egész Európai Unióban. Legelőször a leginkább érintett országok fogják megkapni, majd azt követően a többi. Felmerül tehát a kérdés, mennyire biztonságos ez a vakcina, illetve felvehető-e mellé a Covid elleni oltás, hiszen az újabb hullám közeledtével az is esedékesnek mondható. A témában Dr. Duda Ernőt, szegedi virológust, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont nyugalmazott immunológus, genetikus professzorát kérdeztük.

A FEKETE HIMLŐ ELLENI VAKCINA HATÁSOS ÉS BIZTONSÁGOS A MAJOMHIMLŐ ELLEN IS

A majomhimlő védőoltást eredetileg nem erre a célra fejlesztették ki, hanem a fekete himlő ellen. Miután a kétféle himlő vírus genetikailag meglehetősen hasonló egymáshoz, tehát nagyon hasonló felszíni antigéneket tartalmaz, így az egyik ellen kifejlesztett vakcina hatásos védelmet nyújt a másik ellen is – magyarázta a professzor, majd hozzátette, semmiféle kockázattal nem jár ennek az oltásnak a felvétele.

AKÁR FELVEHETŐ A MAJOMHIMLŐ ÉS A COVID ELLENI VAKCINA IS, A KÉT OLTÁS BEADATÁSA NEM OKOZ EGÉSZSÉGÜGYI PROBLÉMÁT

Az sem elhanyagolható tény, hogy közeledve az ősz felé és látva a Covid fertőzöttek emelkedő számát, lassan esedékessé válhat a következő koronavírus elleni oltás felvétele is. Felmerül tehát a kérdés, okozhat-e bármiféle egészségügyi problémát, ha valaki a Covid, illetve a majomhimlő elleni vakcinát is felveszi. Duda Ernő elmondta, a két oltás együttes felvétele semmilyen problémát nem okoz, nem jár kockázattal ránk nézve.

TÖBB KÓROKOZÓVAL SZEMBEN IS KÉPES A SZERVEZETÜNK EGYSZERRE VÉDEKEZNI

“A szervezetünk hozzá van szokva ahhoz, hogy egyszerre többféle kórokozóval szemben védekezzen. Elég csak abba belegondolni, ha az ember úszik a Tiszában, ott legalább 30 féle kórokozó fordul elő, nyilvánvaló, hogy mind a 30 ellen egyszerre képes a szervezetünk védekezni, hogyha szükséges” – mondta el a professzor. Szerinte, a majomhimlővel kapcsolatban elsősorban nem a vakcinára kellene támaszkodni, hanem a megelőzésre, a felvilágosításra, különös tekintettel a homoszexuális közösségekben.

BÁRKI MEGFERTŐZŐDHET

A vírus eredetének felderítésére megfeszített munka, úgynevezett járványügyi nyomozás folyik, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) erről eddig annyit közölt, hogy az esetek halmozódása meleg és biszexuális férfiak körében figyelhető meg, de mivel a vírus szoros fizikai kontaktussal fertőz emberről emberre, ez nem azt jelenti, hogy más nem kaphatja meg. “Jelenlegi ismereteink szerint a megfertőzödtek 90%-a homoszexuális, vagy biszexuális, de bárki megfertőződhet, ehhez egy nagyon szoros test-test kapcsolatra van szükség” – árulta el a professzor.

A PROFESSZOR JAVASOLJA A COVID ELLENI KÖVETKEZŐ OLTÁS FELVÉTELÉT

Duda Ernő szerint a majomhimlőnél jóval nagyobb aggodalomra ad okot a koronavírus újabb hullámának berobbanása. Mint mondta, a koronavírus elleni következő oltást feltétlenül fel kell venni, hiszen láthatóak az egyre romló számok. Az az oltás, amit most valaki megkap, az feltehetőleg október-november végéig biztosan védelmet jelent. Ha addigra valamilyen újabb variáns jelenik meg, azon ráérünk akkor gondolkodni, amikor esedékessé válik és feltehetőleg akkorra már másmilyen védőoltások is jelen lesznek. Például a Pfizer és a Moderna is kifejlesztett olyan oltást, ami már konkrétan az omikron ellen is véd. Ezt kora őszre ígérik, hogy megjelenik a piacon, de a professzor szerint nem érdemes erre a vakcinára várni, mert, ha már most oltakozunk védelmet biztosíthatunk magunknak, míg, ha várunk, addig védtelenek lennénk akár még több hónapon keresztül.

AZ ISKOLAKEZDÉS ELŐTT MÁR HETEKKEL ÉRDEMES LENNE A GYEREKEKET BEOLTANI

Az előző évek tapasztalatai alapján az iskolakezdés berobbanthatja a koronavírus járványt, ezért Duda Ernő mindenkinek azt tanácsolja, hogy az iskolakezdés előtt legalább 2-3 héttel oltassák be a gyerekeket. “Tudjuk most már, hogy öt éves kortól bárki megkaphatja a vakcinát. Nagyon jó lenne, ha szeptembertől minél nagyobb számban oltott gyerekek kerülnének az iskolapadba” – vélte a professzor.

SZEGED365 PODCASTINTERJÚ DR. DUDA ERNŐ PROFESSZORRAL

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb