Mindenmás

Ezt megúsztuk Szegeden: az irányíthatatlanná vált kínai rakéta roncsait találhatták meg Malajzia és Indonézia területén

Feltételezhetően a hétvégén irányítás nélkül lezuhant kínai hordozórakéta roncsait találták meg Malajzia és Indonézia területén, mindössze méterekre lakott településektől – jelentette kedden a The Guardian című brit lap.

EGY ÖT MÉTER ÁTMÉRŐJŰ MEGÉGETT FÉMGYŰRŰT TALÁLTAK

Egy nagyjából öt méter átmérőjű, megégett fémgyűrűt találtak vasárnap Kalimantánban, más néven Indonéz Borneó régióban malajziai sajtóértesülések szerint. Jonathan McDowell, a Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központjának fizikusa szerint a gyűrű úgy tűnik, méretében megfelel a Földre visszazuhant Hosszú Menetelés 5B elnevezésű kínai hordozórakéta egy alkatrészének. “Úgy néz ki, mint a rakéta üzemanyagtartályának sapkája. Semmi kétségem, hogy a rakétáról van… a megfelelő helyen és időben (találták) és úgy tűnik, egyező rakétáról származik” – mondta a szakember.

PEKING AZT ÁLLÍTOTTA, ELHANYAGOLHATÓ VESZÉLYT JELENTENEK A RONCSOK

A Hosszú Menetelés 5B rakétát használták július 24-én a Ventien legénység nélküli űrhajó indítására. Annak a három modulnak a második darabját szállította, melyekkel Kína a Tienkung űrállomás építését akarja befejezni. A múlt héten Kína közölte, hogy szorosan nyomon kíséri a törmeléket, amelynek egy része szombaton az Indiai-óceán felett lépett be a Föld légkörébe. Peking akkor azt állította, hogy elhanyagolható veszélyt jelentenek a roncsok.

A NASA SZERINT FELELŐTLEN ÉS KOCKÁZATOS VOLT, HOGY PEKING NEM OSZTOTTA MEG A RAKÉTA VISSZAÉRKEZÉSÉNEK RÉSZLETEIT

A Los Angeles-i Aerospace Corp nevű, állami finanszírozású nonprofit agytröszt szerint felelőtlenség volt, hogy hagyták a hordozórakéta egész központi elemét irányítás nélkül belépni a Föld légkörébe. Bill Nelson, a NASA igazgatója szombaton szintén bírálta Pekinget, felelőtlennek és kockázatosnak nevezve, hogy Peking nem osztotta meg a rakéta visszaérkezésének részleteit.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb