Sport

Indul a kajak-kenu VB, hét szegedi is kint van, Kopasz Bálint ha hazaér, lemegy a SZIN-re

Az előfutamokkal ma kezdődik az idei gyorsasági kajak-kenu és parakenu világbajnokság a kanadai Dartmouth városában, az MVM Szeged Víziport Egyesületet hét sportoló képviseli a vb-n. A tavaly augusztusban olimpiai bajnokságot nyerő hat kajakos közül egyedül a szegedi születésű, sokáig algyői, jelenleg győri színekben versenyző Kopasz Bálint indul el, aki egy interjúban elmondta, hogy Algyőn készül, a versenyzés miatt elengedte a házépítést, de a haveroknak már megígérte, hogy lemegy velük a SZIN-re.

HÉT SZEGEDI SPORTOLÓVAL INDUL AZ MVM SZEGED VE

Az MVM Szeged VE kedd este küldött közleményt szerkesztőségünknek, melyben örömmel újságolták, hogy hét sportolójuk is részt vesz a VB-n. Íme a szegedi klub világbajnoki csapata:

  • Balogh Gergely,
  • Nagy Bianka,
  • Nádas Bence,
  • Kuli István,
  • Zombori Dominik – gyorsasági szakág,
  • Suba Róbert,
  • Varga Katalin – parakenu szakág.

Az MVM Szeged versenyzők menetrendjét, magyar idő szerint az alábbi posztban találod meg:

KOPASZ BÁLINT AZ ÉDESANYJÁVAL KÉSZÜLT FEL

Kopasz Bálint csak két hétre állt le az olimpia és a szeptemberi világbajnokság után. Úgy tervezte, hogy három hónapot pihen, októbertől december végéig, de végül két hét után már súlyzózott, sok meghívása volt, sok élménybeszámolóra ment el, de eközben már figyelt az izmaira, hogy ne épüljenek le. Január elsejétől élsportolói edzéseket végez, amiket továbbra is az édesanyja, Demeter Irén irányít.

„Abból merítek most erőt, hogy nem álltam le hosszabb időre. Nem érzem hibának, hogy nem tartottam pihenőt, ráérek majd most októbertől szusszanni. Van már Európa-bajnoki és világbajnoki aranyam, ahogy megnyertem az olimpiát is, de még csak egyszer. Sokat tanultam az elmúlt években azzal, hogy már mindent átéltem a kajakpályán. Motivációt jelent, hogy 2019 után vb-t nyerhetek idén, mert tavaly az olimpia után nem sikerült, a portugál Pimenta előzött meg” – magyarázta a szegedi sportoló a Telexnek.

Motiváció az is, hogy egyszer 3 perc 19 másodperces idővel érjen célba, mert ez még nem sikerült senkinek. Sőt, ez az igazán, abszolút motiváló, hogy áttörje a 3:20-as álomhatárt, mint mondta, neki, önmagának fontos az idő.

“Az olimpián maradt még bennem erő, nem adtam ki mindent önmagamból, 3:20-szal nyertem. A mi sportágunk nem steril, nem olyan, mint az úszás, megesik, hogy a kettes pálya szélvédettebb, mint a hatos. Kanadában, ha nagy hátszél lesz, és nagy hullámok, ettől az álomidőtől elmaradok, de ettől még ez a célom, hogy egyszer én legyek a leggyorsabb ezer méteren. Kíváncsi vagyok a körülményekre, még nem versenyeztem itt soha” – magyarázta.

Kopasznak volt egy kisebb deréksérülése, de ez április végére elmúlt, májusban már szuper formában kajakozott, magabiztosan nyerte meg a válogatókat, és még maradt is benne tartalék. Ahogy az olimpián is, Varga Ádám késztette fel a versenyre.

HÁTTÉRBE SZORÍTOTTA A MAGÁNÉLETÉT, RÁHAGYTA A HÁZÉPÍTÉST, DE A SZIN-RE AZÉRT MÉG LE FOG MENNI

Az interjúban azt kérdezték tőle, mennyiben változott meg az élete, mióta tavaly megnyerte az olimpiát. A győzelme után töredelmesen bevallotta ugyanis, hogy éveken át háttérbe szorította a magánéletét, szeretett volna párkapcsolatban élni, de áldozatot hozott, mindent félretett, hogy elérje a legnagyobb álmát, és az olimpiai dobogó tetejére állhasson.

„Sokkal többen megismernek az utcán, fotókat kérnek tőlem, megszólítanak a bevásárlóközpontokban, számtalanszor részesültem kedves fogadtatásban. Azt hiszem, az alázatot, a szerénységet meg tudtam tartani, ez a sportág nem működik másként. Kicsit több mindenre tudok nyitni, többet találkozom hétvégénként a barátokkal, nem vagyok annyira zárkózott, mint az olimpia előtt. Kicsit tudtam kapcsolatban is lenni, de január elsejétől ugyanazzal az erőbedobással készülök, mint az olimpia előtt. Ismét egyedül vagyok, de ebben hiszek, mert az olimpiai aranyig így jutottam el. Ez nem jelenti azt, hogy augusztus végén a Szegedi Ifjúsági Napokon ne legyek ott, ezt már megbeszéltük a barátaimmal” – zárta gondolatait a szegedi-algyői klasszis.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb