Közélet

Meglódultak a számok: 21 ezer új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az országban, 873-at a megyében

Nem kicsit lódult meg a számok, hiszen egy hét alatt 21 840 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Magyarországon, 873-at pedig Csongrád-Csanád megyében. 96-an hunytak el a fertőzés következtében. A friss számok a járvány további erősödését jelzik, mivel egy héttel korábban 14 402 új esetről számolt be a kormányzati portál.

Egy hét alatt másfélszeresére nőtt a regisztrált fertőzések száma. Bár az aluldetektálás vélhetően igen jelentős, a fertőzésszámban látható elmozdulás mégis egyértelműen jelzi a járvány gyorsulását – véli a Portfolio. Az omikron gyorsan terjedő új variánsa láthatóan jóval könnyebben terjed a korábbiaknál a nyári időszakban, ezért a terjedés nem áll le úgy, mint a megelőző két nyáron.

EGYRE TÖBBEN KERÜLNEK KÓRHÁZBA

A portál számításai szerint a több fertőzés törvényszerűen több súlyos esettel is jár, ennek megfelelően a kórházakban is egyre több beteget ápolnak. Egy hét alatt mintegy 250 fővel bővült az állomány, 1593 főre. Ez természetesen még mindig jócskán elmarad a korábbi járványcsúcsokon tapasztalt terheléstől, de egyre több szakember véli úgy, hogy az első korlátozó intézkedésekre, főleg a zárt terekben történő kötelező maszkviselésre szükség lenne. Ugyanakkor nem nőtt a lélegeztetőgépen száma, aminek elsősorban az lehet az oka, hogy az omikron variánsai még tüneteket, megbetegedést okoznak, mint a korábbi koronavírus-változatok. Az elhunytak száma azonban sajnos tovább emelkedett, immár közel százan haltak meg egy hét alatt a betegséggel összefüggésben. Ez 75%-os növekedést jelent, de szerencsére ez az adat is messze van a korábban látott csúcsoktól.

HALOVÁNY AZ OLTÁSI KEDV

A portál azt is kiemelte, hogy az oltási kedv egyébként továbbra is igen halovány. Az elmúlt egy hétben naponta átlagosan 79-en kérték az első oltásukat, 58-an a másodikat, 163-an a harmadikat, és 595-en a negyediket. Vagyis egy nap alatt ezren sem szereztek új védettséget. Valószínű, hogy az oltások által védettséget szerzők aránya ma Magyarországon nem nagyon magasabb, mint a negyedik oltásukat megkapók aránya, ez pedig mindössze 3,3%. Ha még a 3. oltásukat a közelmúltban megkapókat is ide számoljuk, az arány akkor sem lesz magasabb 5%-nál.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb