Közélet

Rusvai Miklós: Ősszel jöhet az újabb hullám

Augusztusra visszaeshet a nyári koronavírus-hullám, ősszel azonban egy újabb hullám jöhet – nyilatkozták a TV2 hírműsorának nyilatkozó szakértők hétfőn. Rusvai Miklós állatorvos, virológus most azt mondta a Tényeknek: a fertőzés jelenleg azért is terjed gyorsan, „mert a világ kinyitott”, feloldották a korlátozásokat.

“Az omikronnak ez a BA.4, BA.5-ös változata, ami most kering, ez még fertőzőképesebb, mint a korábbi változatok

– tette hozzá.

TUDJA MÉG VALAKI SZÁMOLNI? ŐSSZEL JÖHET AZ ÚJABB HULLÁM

Az utóbbi hetekben megfázásszerű, enyhe tüneteket észleltek a betegeknél, a legfrissebb hivatalos adatok szerint Magyarországon 28 510 aktív beteg van. Ez a hullám nálunk „talán most tetőzik, és utána levonul” – mondta Rusvai Miklós, de utána arra figyelmeztetett, hogy ősszel egy újabb hullám jöhet a helyébe.

“Amikor az emberek visszatérnek a szabadságból, beköszönt a hűvös, nyirkos idő, akkor majd vélhetőleg egy újabb járványhullám indul meg”

– fogalmazott Rusvai Miklós.

SZEGEDEN MEGEMELKEDETT A KORONAVÍRUS SZENNYVÍZBEN MÉRT KONCENTRÁCIÓJA

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) legutóbbi adatai szerint a szennyvízben mért koronavírus-koncentráció Nyíregyházán emelkedett nagy mértékben. A többi városban csak kisebb emelkedést vagy stagnálást észleltek, az előbbi sajnos a Napfény Városára is érvényes.

Mint a hét eleji NNK – jelentés írta, emelkedés figyelhető meg

  • Szegeden,
  • Nyíregyházán,
  • Salgótarjánban,
  • és Szombathelyen.

JAKAB NEM LÁTJA INDOKOLTNAK A NEGYEDIK OLTÁST, SZLÁVIK CSAK AZ IDŐSEKNEK JAVASOLJA

A témában az Index és a 24.hu készített további interjúkat, az előbbi portál arról ír, hogy a betegség Magyarországon “csendesen tombol”. Jakab Ferenc virológus szerint a vírus nem tűnik el, csupán szezonális, kisebb-nagyobb járványokat okoz, a negyedik oltást pedig nem látja indokoltnak. Hasonlóan vélekedik Szlávik János is, aki leginkább csak az időseknek javasolja az újabb dózist.

VAKCINÁT, VAKCINÁVAL? DUDA ERNŐT EGYSZERRE FAGGATTUK COVID – ÉS MAJOMHIMLŐ-ÜGYBEN

Felmerül tehát a kérdés, hogy okozhat-e bármiféle egészségügyi problémát, ha valaki a Covid, illetve a majomhimlő elleni vakcinát is felveszi. A témában Dr. Duda Ernő szegedi virológust, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont nyugalmazott immunológus-genetikus professzorát kérdeztük. A közismert szegedi úgy látja, hogy a két oltás együttes felvétele semmilyen problémát nem okoz, nem jár kockázattal ránk nézve.

“A szervezetünk hozzá van szokva ahhoz, hogy egyszerre többféle kórokozóval szemben védekezzen. Elég csak abba belegondolni, ha az ember úszik a Tiszában, ott legalább 30 féle kórokozó fordul elő, nyilvánvaló, hogy mind a 30 ellen egyszerre képes a szervezetünk védekezni, hogyha szükséges” – mondta el a professzor.

Szerinte, a majomhimlővel kapcsolatban elsősorban nem a vakcinára kellene támaszkodni, hanem a megelőzésre, a felvilágosításra, különös tekintettel a homoszexuális közösségekben.

Forrás: Index, TV2, 24.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb