Közélet

Varga Ferenc (Varga Pékség, Mórahalom): Heteken belül itt lehet az 1000 forintos kenyér

Mostanában már másodszor emelte fel a liszt árát a szállító – mondta a Szeged melletti, kétezer fős falu, Újszentiván pékmestere a Telex tudósítójának. A lap szerint a pékek a kenyér és minden más termékük árának emelésére készülnek, mert az alapanyagok mellett az energia is rohamosan drágul. A portálnak megszólaló mórahalmi Varga Ferenc (Varga Pékség) szerint néhány hét múlva a legolcsóbb kenyér kilója is drágább lesz ezer forintnál, a jobb minőségűek pedig még többe kerülnek majd. 

ŐSZTŐL ÚJABB, DRASZTIKUS EMELKEDÉS VÁRHATÓ

Három hete 23, azóta újabb 25 százalékkal lett drágább a legfontosabb alapanyag, és még szeptemberre is újabb áremelés várható – magyarázta a portál szegedi tudósítójának Kovács Attila László pékmester, aki harminc éve dolgozik a szakmájában. Ősztől szinte minden drágul majd, ami a “kispék” munkájához kell:

  • a margarin,
  • a sajt,
  • a vaj,
  • és természetesen a húsáru is, amit a különféle kiflikhez, pizzákhoz és pogácsákhoz használ a pékmester.
Kovács Attila László “Kispék” üzlete pultjánál – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex

Mint az újszentiváni vállalkozó elmondta, a sütéshez villamosenergiát használ, amit már eddig is piaci áron kapott, és nem tudja, az áramért mennyivel kell majd többet fizetnie. A fűtése viszont gázzal működik, ami után szintén drágább számlát vár.

VARGA FERENC (VARGA PÉKSÉG), MÓRAHALOM: MÉG NEM LEHET LÁTNI, HOL ÁLLNAK MEG AZ ÁRAK

“A korábbi években előfordult, de az utóbbi időben nem hallott arról, hogy pékséget zártak volna be Csongrád-Csanád megyében” – válaszolta a Telex kérdésére Varga Ferenc, a mórahalmi Varga Pékség tulajdonosa, egyben a majdnem négyszáz vállalkozót, a szakma teljesítményének 65 százalékát képviselő Magyar Pékszövetség elnökségének tagja. Szerinte a pékségeket sokféle gond sújtja mostanában:

  • Pék szakembert évek óta nagyon nehéz találni: a fiataloknak nem vonzó a pálya, a munka nehéz, nyáron is nagy hőségben kell dolgozni, ráadásul éjszaka, hajnalban és szombat-vasárnap meg ünnepnapokon is műszakban kell menni.
  • Közben az energiakiadásaik nőnek, a szállítási költségek szintén, és mindenféle alapanyag ára is növekszik.
  • Az elmúlt évtizedek során egyre igényesebbek lettek a magyar vásárlók, a jobb minőségű és egészséges termékeket egyre többen keresik, azok előállítása pedig költségesebb.

A pékségek termékeinek áremelése elkerülhetetlen, ennek kapcsán a napokban az Ország Kenyere verseny 2022-es innovatív kategóriájának győztese Varga Ferenc azt mondta, nem szeretne találgatni, de szerinte a legolcsóbb kenyér kilója is mindenhol hamarosan ezer forint felett lesz, és még nem lehet látni, hol állnak meg az árak.

A fotó a Magyar Pékszövetség 11. Kenyérversenyén készült, fotó: Varga Pékség.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb