Szegedi Arcok

Szeged365 olvasói beszámoló: a negyedik oltás után kapta el a Covidot a szegedi házaspár

Nem jogosult az oltásra. Ezzel utasította el a koronavírus regisztrációs oldal Szűcs Ferenc és Szűcs Ferencné jelentkezését az ötödik oltásra. A szegedi házaspár már körülbelül két hónapja próbálkozik felvenni az ötödik oltást, ám erre jelenleg nincs lehetőség Magyarországon, ráadásul július 31-én, vasárnap előbb a férfinál, majd feleségénél is jelentkeztek a Covid tünetek. A fertőzést a hét elején hivatalos teszt is megerősítette.

MAGYARORSZÁGON JELENLEG AZ ÖTÖDIK OLTÁS MÉG NEM ENGEDÉLYEZETT

Otthonában házi karanténban lábadozik Szűcs Ferenc és felesége, miután a hivatalos teszt kimutatta, mindketten elkapták a Covidot. Ahogy a férj elmondta, mindketten torokfájással, kínzó, rohamszerű száraz köhögéssel, végtagfájdalmakkal és hőemelkedéssel küzdenek, nagyon fáradékonyak, az asszony azóta is az ágyat nyomja. Szűcs Ferenc elárulta, mindig oltáspártiak voltak, két Sinopharm és egy Pfizer oltás után 2022 januárjában kapták meg egyszerre a negyedik oltásukat, ami megintcsak Pfizer volt. Mivel azóta eltelt már több mint félév, úgy döntöttek, regisztrálnak a soron következő, vagyis ötödik emlékeztető oltásra, ám, mint kiderült, erre jelenleg Magyarországon nincs lehetőség.

NÖVEKSZIK A FERTŐZÖTTEK SZÁMA, A NYAKUNKON A HATODIK HULLÁM

A Nemzeti Népegészségügyi Központ januári ajánlása szerint a negyedik ismétlő oltás beadását az a 18. éven felüli kérheti, akinél a harmadik booster oltása óta már eltelt legalább négy hónap. Az NNK ajánlásában nem szerepel ötödik oltás, így nem derül ki, hogy mi van azokkal, akik már az év elején megkapták a negyedik oltást, amelynek beadása óta sokaknál bőven eltelt már hat hónap. Mindeközben pedig nyakunkon a hatodik hullám, hiszen a legfrissebb adatok szerint újra növekednek a fertőzöttek számai és a szennyvízadatok is egyértelműen a koronavírus koncentrációjának emelkedését jelzik.

AZ ELŐZŐ OLTÁSOK VÉDENEK A KOMOLYABB KOMPLIKÁCIÓKKAL SZEMBEN, ÁM NEM VÉDENEK MAGÁTÓL A FERTŐZÉSTŐL ÉS AZ ENYHÉBB TÜNETEKTŐL

A témában megkérdeztük Dr. Boldogkői Zsolt, molekuláris biológust, az Orvosi Biológiai Intézet vezetőjét, mekkora vajon annak az esélye, hogy valaki négy oltást követően is elkapja a koronavírus fertőzést. A professzor elmondta, hogy az omikron variánsnak, különösen a BA.5-ös alvariánsnak az egyik genetikai újdonsága, hogy kikerüli az úgynevezett neutralizáló antitestet, tehát a semlegesítő antitesteket. Ez lenne az első lépés, hogy megfogja a vírust, hogy bemenjen a sejtekbe, odatapad a vírushoz az antitest és nem engedi bemenni. Az omikron variáns ezt kerüli ki, emiatt pedig az előző oltások, illetve a fertőzések által kialakított immunvédelem nem véd a fertőzéstől, valamint kevésbé véd a fertőzés átadásától és az enyhébb tünetektől. Ezzel szemben elsősorban a memória sejtes, a T-sejtes immunitás védelmet nyújt a komolyabb komplikációkkal szemben.

AZ OMIKRON SPECIFIKUS OLTÁS A KORÁBBI OLTÁSOK ÁLTAL GENERÁLT IMMUNVÉDELMET FOGJA AKTIVÁLNI

Dr. Boldogkői Zsolt azt is elmondta, hamarosan jönni fog az omikron specifikus oltás, itt viszont van egy probléma, aminek a mértékét még csak előzetes kísérletek alapján becsülik meg. “Az omikron-specifikus oltás a korábbi oltások által generált immunvédelmet fogja aktiválni. Az, hogy ennek mekkora jelentősége lesz, milyen arányban lesz az omikron és a korábbi variánsok elleni immunválasz, még nem tudni, de a legrangosabb tudományos folyóiratokban írták meg, hogy a koronavírusnál ez egy jelentős probléma lesz sajnos” – árulta el a professzor.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: jarisakti
'Fel a tetejéhez' gomb