Közélet

Így trükközik Szeged: Brutálisan kilőtt a leszívócsövek és a benzinkannák forgalma

“Telerakják a magántulajdonban lévő kocsit, aztán átszívják a haver által használt cégesbe” – írta szerkesztőségünknek egy neve elhallgatását kérő szegedi benzinkutas hölgy, aki egészen változatos trükközési módszerekről számolt be. Az RTL híradó közben arról készített anyagot, hogy egészen döbbenetesen kilőtt az “okosságokhoz” használt eszközök forgalma.

A csatorna az egyik hazai autóalkatrész-webáruházat, a Kauffert kérdezte meg arról, hogy tapasztaltak-e fokozott érdeklődést az üzemanyag leszívására, tárolására, mozgatására alkalmas eszközök iránt a benzinárstop augusztus eleji részleges kivezetése óta.

A cég válaszában azt írta:

az elmúlt nagyjából egy hétben a benzinleszívó csövek forgalmában mintegy 200 százalékos, a benzinkanna-eladásokban pedig 450 százalékos növekedést tapasztaltak, az elmúlt hónapok első hetében mérhető átlagos forgalomhoz képest.

Hozzátették, ilyen rövid idő alatt egyelőre nem látható, hogy ez a trend így marad-e. Az viszont látszik, hogy a cég beszállítóinak készletei erősen fogynak. Így az sem lehetetlen, hogy az egyéb kedvezőtlen tényezők miatt ezeknél a termékeknél is áremelkedés és készlethiány is felléphet a következő hetekben.

AHOGY A RUN DMC ÉNEKELTE: IT’S TRICKY

Az egyik olvasónk (akinek a nevét a kérésének eleget téve szintén nem írjuk le) arról számolt be, hogy az egyik ismerőse a benzinkutast úgy verte át, hogy az általa használt céges autó forgalmija helyett egy családtagja kocsijának a papírjait adta oda a pénztárosnak. Mindkét járgány dízeles, a kúton nagy volt a tumultus, az alkalmazott pedig úgy csipogtatta le a forgalmit, hogy nem nézte meg, milyen autó áll kint – a beszámoló alapján ugyanis még a két autó típusa sem stimmelt.

Változatos próbálkozásokról számolt be egy bennünket megkereső, szegedi benzinkút pultjában dolgozó hölgy is.

Mint írta, a leggyakoribb megoldás az, hogy megtankolják a magántulajdonban lévő autót, majd az üzemanyagot áttöltik a cégesbe.

Mindezt onnan tudják, hogy az ügyeskedők egy része még el is henceg a benzinkutasoknak arról, hogy kijátszotta a rendszert. Az olvasónk szerint kezd kibontakozni egy kisebb fajta “iparág”, amely 480 Ft-ért megtankolja a kocsit, majd egy kicsivel drágábban, de még mindig a piaci ár alatt értékesíti tovább feketén a gázolajat vagy benzint. A hölgy azt írta, hogy az is előfordult, hogy konkrétan a szegedi kút parkolójában szívták át a gázolajat egyik kocsiból a másikba:

“Nem akartuk elhinni. Az 50 év körüli ember minden nap jön tankolni, aznap is bejött, fizetett, kedvesen elköszönt, majd láttuk, ahogy átgurul a parkolós részre, beáll mellé egy másik autó, előveszik a kerti slagnak tűnő csövet és elindul a szívogatás, szájjal. Olyan volt mint valami Kusturica film”

– zárta beszámolóját a szegedi benzinkutas.

TÖRVÉNYTELEN ÉS VESZÉLYES

A fent felsorolt tételek – különösen a forgalmi engedéllyel trükközés – illegálisak, szépen kérünk, cikkünket ne ötlettárnak vedd, hanem elrettentő példának. Ha a törvény nem riasztana el, idéznénk az Index témában írt cikkét, amelyben azt írják, hogy a klasszikus, gumicsöves vákuumos-leszívós megoldás nemcsak tűzveszélyes, de az egészségre is káros lehet:

ha valaki véletlenül lenyeli a tankból leszívott benzint, számos kellemetlen tünetre számíthat, akár a szervei károsodását is kockáztatja, sőt nagyobb mennyiség esetén akár bele is halhat a mérgezésbe.

A lap hozzáteszi, hogy ma már kényelmesebb megoldások is léteznek, például speciális benzinleszívó csövek, illetve elektromos benzinpumpák formájában, de ebbe nem szeretnénk belemenni, mint írtuk, nem akarunk az ötletgazdák szerepében tetszelegni.

KREATIVITÁS, LVL500, A SZOMSZÉDBÓL

Ha azt hitted, kreativitásban mi, magyarok (és főként szegediek) jelentjük a non plus ultrát, mutatunk pár benzinpánik-fotót Romániából. A képek akkor készültek, amikor egyes benzinkutaknál a korábbi hét és nyolc lej (535 – 612 forint) közötti üzemanyagárról hirtelen 10-11 lejre (765 – 841 forint) emelkedett a benzin és a gázolaj ára tavasszal.

A fotók többet mondanak minden szónál:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb