Közélet

Jöhetnek a bringás mentősök, heteken belül indul a tesztüzem

Kerékpáros mentőegységek kialakítását tervezi az Országos Mentőszolgálat – írja a Népszava. A lap kérdésére Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője megerősítette, hogy jövő tavasszal tervezik a program indulását, egyelőre a biciklis mentés feltételeinek kialakítása zajlik. Ennél hamarabb is feltűnhetnek viszont a fővárosban a kerékpáros mentősök, a tesztüzem ugyanis heteken belül elkezdődhet. Hogy Szegeden terveznek-e hasonlót, még nem tisztázott, első körben a főváros és a Közép-Magyarországi Régió lesz érintett.

Az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetője, Győrfi Pál megerősítette a lap információját, mint írta, a fővárosban jövő tavasszal indul ez a program, jelenleg a kerékpáros mentés feltételeinek kialakítása zajlik. A tesztüzem heteken belül megkezdődhet, a tervek szerint a főváros belső, forgalmas területein találkozhatnak majd az emberek a kerékpáros elsősegélynyújtókkal.

A szóvivő hozzátette: kedvező tapasztalatok esetén ezt a mentési módszert akár más városokra is kiterjeszthetik.

A kommunikációs vezető válaszából kiderült, hogy a kerékpáros mentésről nemzetközi tapasztalatokat is begyűjtötte az OMSZ, így tanulmányozták a nagy-britanniai, az amerikai és a kanadai hasonló szolgálatok gyakorlatát.

  • Norvégiában például csak alkalomszerűen, a nagyobb tömegrendezvényeken, fesztiválokon, koncerteken, utcai futóversenyeken vetik be a kerékpáros mentőket, a feladatuk elsősorban az elsősegélynyújtás, a sérült állapotának stabilizálása, amíg odaér a mentőautó.
  • Franciaországban főként Párizs szűk utcáin dolgoznak a mentők sürgősségi kerékpárokon, amelyek gyakorlatilag mobil orvosi rendelőként működnek. Ott a forgalmi torlódások, vagy a sűrű gyalogos forgalom miatt mentőautóval megközelíthetetlen városrészekbe küldik a segítőket. A betegekhez itt is mentőápoló, mentőtiszt illetve jól képzett önkéntes elsősegélynyújtók érkezhetnek az elektromos kerékpárokon.
  • Az angol egészségügyi rendszerben, főként London területén – a West End, a Heathrow repülőtéren, a Kingston városközpontban – 40 kerékpáros mentő dolgozik. Az angol egészségügyi szolgálat (NHS) honlapjáról kiderül: évente mintegy 16-17 ezer hívásra érkeznek elsőként a kerékpáros mentők. Átlagosan hat perc alatt ott vannak a bajba jutottaknál. Kék lámpával és szirénával felszerelt speciális, egyedi gyártású hegyi kerékpárokat használnak. Táskájukban van defibrillátor (szív újraindító készülék), oxigén, pulzusmérő, vérnyomásmérő, újraélesztő maszkok, adrenalin, aszpirin, cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszerek, kötszerek, gumikesztyűk, fertőtlenítők. A feladatra csak kiváló fizikumú, edzett szakembereket alkalmaznak, a 10-12 órás műszakjuk alatt ugyanis 30-50 kilométert is le kell tekerniük.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb