Közélet

Visszaüt az ársapka? Cukorhiány lehet a szegedi boltokban, a hazai fogyasztás egynegyedét sem fogjuk tudni előállítani az idei évben

Magyarország nem tud elég cukrot előállítani, az importnak pedig nem kedvez a nemzetközi helyzet – summázta a hazai helyzetet az InfoRádiónak a Cukorrépa Termesztők Országos Szövetségének elnöke, a Cukor Terméktanács és Szakmaközi Szervezet elnök-helyettese. Dorogi Árpád arra hívta fel a figyelmet, hogy a hazai fogyasztás egynegyedét sem fogjuk tudni előállítani 2022-ben, így megdrágul a cukor, amit leginkább a kereskedők éreznek majd meg, mert ők csak a beszerzési árnál olcsóbban árusíthatnak, mivel a cukor is az ársapka alá tartozik.

Az elégtelen hazai termelés okairól szólva Dorogi Árpád azt mondta, hogy az elmúlt években méltánytalanul alacsony volt a cukor, illetve a cukorrépa ára, ami miatt a termelők évről évre csökkentették a vetésterületet:

  • míg 2017-ben 15 500 hektáron termesztettek nálunk cukorrépát hazai feldolgozásra,
  • addig 2021-ben már csak 10 500 hektáron,
  • az idén pedig már csupán 8600 hektáron.

A helyzetet pedig tovább súlyosbította az aszály, így az idén nem is számíthatunk jó cukorrépatermésre. Dorogi Árpád szerint ezért kevés lesz az alapanyag, amit a hazai cukorgyártó fel tud dolgozni Kaposváron, még a hazai fogyasztás egynegyedét sem fogjuk tudni előállítani 2022-ben. Ez viszont azt jelenti, hogy drága lesz a cukor.

A BEHOZATAL SEM TÚL RÓZSÁS

A külföldi behozatal is nehézségekbe ütközik: Európán kívül is csökkent a kínálat, nagyon megemelkedtek az árak és nőttek a szállítási költségek is. Most még ellátási problémák is keletkeztek, a kereskedelem pedig mindezek miatt nem is tudja pótolni a keletkező hiányt Európában, ami ellátási problémákat okozhat. A boltokban tapasztalható hiányt azonban nem lehet csak azzal magyarázni, hogy itthon keveset gyártunk és a világpiacon is csökkent a kínálat. Azon kívül, hogy nincs kínálati piac, még veszteségesek is a cukor kereskedelmével foglalkozó kereskedők, mert ők csak a beszerzési árnál olcsóbban árusíthatnak, mivel a cukor is az ársapka alá tartozik.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb