Mindenmás

Videón, ahogy lecsap a Készenléti Rendőrség: egy fiatal Szeged környéki hackert is előállítottak

“Villámlátogatást tettek a rendőrök. Na nem olyan rövid ideig voltak ott, hanem olyan váratlanul csaptak le két fiatal hackerre” – osztotta meg a hírt a Magyar Rendőrség a facebook-oldalán. Mint írják, maga a látogatás mindkettőjüknél hosszúra nyúlt, mivel házkutatással egybekötött program volt Hajdú-Bihar és Csongrád-Csanád megyében is.

A beszámoló szerint a látogatást egyhónapos intenzív felderítőmunka előzte meg. A KR NNI kibereseihez ugyanis idén júliusban érkezett meg az a feljelentés, ami alapján információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás miatt büntetőeljárást indítottak. A sértett egy számítástechnikai eszközöket forgalmazó online webáruház volt. A nyomozás során kiderült, a két fiatalember tavaly év eleje óta űzte illegális pénzszerzési tevékenységét. A módszerük az volt, hogy különböző technikák felhasználásával, megszerezték PayPal és SimplePay fiókok több tulajdonosának adatait, majd az ő tudtuk nélkül a sértett webáruház oldaláról különböző termékeket rendeltek.

NEM CSAK A PÉNZT, HANEM A MEGRENDELT TERMÉKET IS MEGKAPTÁK A CSALÓK

Mikor a cég a megrendelt árut feladta a rendelés szerinti címre, csomagküldő szolgálaton keresztül, akkor álltak elő egy kitalált történettel. Az online fizetési rendszerek üzemeltetőit ekkor hívták fel telefonon azzal, hogy az érintett fiók tulajdonosa csalás áldozata lett, és valójában nem is rendelt semmit, csak visszaéltek az adataival. Mivel a csomagok átvételéig a PayPal és a SimplePay a vásárolt termékek összegét csak zárolja a fiókokban, így a pénzt jóhiszeműen visszautalták arra a számlaszámra, amit a hackerek adtak meg nekik. Persze mit sem sejtve az átverésről. A páros akkor könyvelhetett el teljes sikert, amikor nemcsak a pénzt tudták megszerezni, hanem még a megrendelt termék is eljutott hozzájuk, hiszen annak kiszállítását már nem tudta megakadályozni a szolgáltató.

KRIPTOVALUTÁBAN OSZTOZTAK EGYMÁS KÖZÖTT

A rendőrség szerint volt olyan eset is a másfél év alatt, hogy a megrendelt áru ellenértékének a visszatérítésére már nem került sor, mert az online fizetési rendszer üzemeltetőjét későn tudták értesíteni. Így a kár közvetlenül a PayPal, illetve SimplePay fiókok tulajdonosainál jelentkezett. Míg az árut ezekben az esetekben is természetesen a csalók vették át. Az online webáruházat és a fiókok tulajdonosait így összességében többmillió forint kár érte. S ugyancsak károsultak lehetnek a későbbiekben a PayPal és SimplePay felületek üzemeltetői is, tekintettel az esetleges ügyfél-elégedettségi veszteségekre. A hackerek a megszerzett áruk egy részét sajátjukként használták, míg másik részét továbbértékesítették, a bevételen pedig osztoztak. Az egymás közti tranzakciókat az anonimitás érdekében kriptovalutában, főleg litecoinban bonyolították.

EGY 17 ÉS EGY 21 ÉVES FIÚT HALLGATTAK KI

A KR NNI mind a 17 éves fiút, mind a 21 éves N. Mátét gyanúsítottként hallgatta ki, miután megtörtént előállításuk. Mindketten szabadlábon védekeznek. Mivel a nyomozás fényt derített arra, hogy az országban több cég és magánszemély sérelmére is követhettek el hasonló bűncselekményeket, valamint a két fiatalembernek társai is lehetnek, nem kizárt, hogy a gyanúsítotti kör bővülni fog.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb