Közélet

A köznevelési helyettes államtitkár szerint elég 20 fokra felfűteni télen az iskolákat, a PDSZ szerint jöhet újra az online oktatás (frissítve)

“Amennyiben a tantermekben, csoportszobákban a hőmérséklet eléri a 20 Celsius-fokot télen, nem szükséges további fűtést biztosítani” – derült ki Kisfaludy László köznevelési helyettes államtitkár válaszleveléből, amit Tényi István megkeresésére küldött, olvasható a Népszava cikkében. 

A KÖZNEVELÉSI HELYETTES ÁLLAMTITKÁR SZERINT 20 CELSIUS FOKOS HŐMÉRSÉKLET ESETÉN TOVÁBBI FŰTÉST NEM SZÜKSÉGES BIZTOSÍTANI

Mint írták, Tényi István azt követően kereste meg a köznevelésért is felelős Belügyminisztériumot, miután kiderült: a szaktárca arra utasította a tankerületeket, mérjék fel, hogy az iskolákban lehetőség van-e a gázról fatüzelésre történő átállásra, kályhák beszerzésére. Azt kérdezte, hogy az elszabaduló energiaárak következtében milyen mértékben kell a minimális szint – vagyis a jogszabályban előírt 20 Celsius-fok – fölé fűteni a tantermeket, csoportszobákat. A köznevelési helyettes államtitkár szerint semmilyen mértékben, mint írta, a 20 Celsius-fokos hőmérséklet “kielégítése esetén további fűtést nem szükséges biztosítani”, ugyanis ezt a minimális szintet írja elő a nevelési-oktatási intézmények működéséről szóló kormányrendelet.

A PDSZ SZERINT NEM ELFOGADHATÓ, HOGY A HELYETTES ÁLLAMTITKÁR A MINIMUMOT KÉPZELI EL OPTIMÁLISKÉNT – SZINTE BIZTOS, HOGY TÉLEN JÖHET AZ ONLINE OKTATÁS

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) választmányi tagja, Nagy Erzsébet szerint bár az iskolák, óvodák működéséről szóló kormányrendelet valóban 20 fokot ír elő minimálisan télen, ezt nem azt jelenti, hogy legfeljebb ilyen hőmérsékletűre lehet felfűteni az intézményeket, hanem azt, ha a hőmérséklet ez alá csökken és legalább két napig így marad, rendkívüli szünetet kell elrendelni. Az érdekvédő szerint “cinikus és rosszindulatú” állítás a helyettes államtitkár részéről, hogy a minimumot képzeli el optimálisként. Nagy Erzsébet szerint egyébként szinte biztos, hogy télen több oktatási intézmény online oktatásra állhat át, ha a kormány az iskolák, óvodák fűtésén akar spórolni. 

FRISSÍTVE (16:03): A BELÜGYMINISZTÉRIUM SZERINT LEHET 20 FOK FÖLÖTT IS TARTANI A HŐMÉRSÉKLETET

Semmiféle döntés, „parancs”, „utasítás” vagy új jogszabály nem született az iskolák fűtésével kapcsolatban – állítja az MTI a Belügyminisztérium keddi közleményére hivatkozva. Miként arról a sajtóban nyilvánosságot kapó közadatkérőt is tájékoztatták, évtizedes, tehát nem új szabályozás, hogy az oktatási épületekben legalább 20 Celsius-fokot szükséges tartani. Ez nem jelenti azt, hogy többet ne lehetne – írták.

Forrás: nepszava.hu

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: ตารางบอล
'Fel a tetejéhez' gomb