Mindenmás

Másodfokú riasztást kaptunk zivatarok miatt szombatra, szaharai porral érkezhet meg az eső Szegedre

Szaharai port hoz az eső hazánkba. A homok már a légkörben van, a napokban érkező csapadék viszont kimossa majd a levegőből – írja az Időkép.

Déli áramlással Afrika felől jó adag szaharai por érkezett a napokban. Az ezen átvonuló hidegfront csapadékzónája kiülepíti a port a levegőből, ezért hétfőig országszerte saras eső eshet. Az Időkép szerint a poros levegő csak lassan tisztul, vasárnap és hétfőn a Dunától keletre, így Szegeden is jelen lehet a légkörben. Vasárnap a Dunántúlon már tisztább csapadék valószínű.

SZOMBATRA MÁSODGOKÚ RIASZTÁST ADTAK KI ZIVATAROK MIATT

Heves zivatarok veszélye miatt holnapra (szombat) már az Alföldön is másodfokú figyelmeztetés van érvényben – olvasható a Dél-Alföld meteorológia oldalán. Mint írják, rendkívül bizonytalanok az előrejelzések. A legvalószínűbb forgatókönyv szerint szombaton már napközben is lesznek záporok, zivatarok, de a hevesebb zivatarok esélye inkább csak késő délutántól, illetve az esti órákban nő meg, konvektív rendszer fejlődhet.

A legfőbb veszélyforrás a jégeső (2-4 cm) és felhőszakadás (lokálisan 20-30 mm) lehet, e mellett egy-egy erősebb zivatarcellát viharos széllökések kísérhetnek.

Ma hozzávetőlegesen csak a Duna vonaláig jutnak a hevesebb események, a Dunántúlon nagy a veszélye a 100 km/h feletti széllökéseknek.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb