Mindenmás

Várhatóan kevesebbet fognak késni a Budapestről Szegedre tartó vonatok – megszűnt a régóta tartó sebességkorlátozás a Kőbánya-Teher állomáson

Megszűnt a régóta tartó sebességkorlátozás a Kőbánya-Teher állomáson, mely az összes Nyugatiból induló és Kőbánya-Kispest felé tartó vonat közlekedésében késéseket okozott tíz hónapja – jelentette be Vitézy Dávid, a Technológiai és Ipari Minisztérium közlekedési államtitkára a hivatalos Facebook-oldalán.

Az államtitkár bejegyzése szerint az átmenő vágányokon befejeződött a biztosítóberendezés helyreállítása, így augusztus 20-ától ismét a normális, 60, illetve 80 kilométer per órás sebességgel haladhatnak át a vonatok Kőbánya-Teher állomáson, így várhatóan sokkal kevesebbet fognak késni a Szegedre tartó vonatok is.

A NOVEMBER ÓTA TARTÓ SEBESSÉGKORLÁTOZÁS A SZEGEDRE TARTÓ VONATOKAT IS KÉSLELTETTE

Vitézy Dávid emlékeztetett: a sebességkorlátozásokat tavaly novemberben vezették be, amikor egy csőtörés miatt az állomás biztosítóberendezésének elektromos részeit jelentős károsodás érte, ezért korlátozni kellett a vonatok sebességét. A helyreállítási munkálatok továbbra is folytatódnak az állomás más részein – tette hozzá. A november óta tartó sebességkorlátozás az összes Debrecen, Nyíregyháza, Szeged, Kecskemét, Szolnok és Lajosmizse felé tartó vonat közlekedésében jelentős késéseket okozott. “A helyzet tarthatatlan volt, ezért államtitkári kinevezésemet követően kollégáimmal több megoldási javaslatot is kidolgoztunk a gyors, kizárólag a vonatok zömét érintő fővágányokra vonatkozó helyreállításra, és a MÁV új vezetésével közösen megkezdtük ezek megvalósítását” – írta az államtitkár, majd hozzátette: „a helyreállítás sebessége és főként az első néhány hónap tétlensége számomra sem elfogadható, az ügy tanulságait a MÁV új vezetése levonja”. Elmondása szerint a vonatok eleinte akár 15-20 percet is késtek. 2021. november 16-ától egészen 2022. augusztus 18-áig pontosan 46 030 személyszállító vonatnál 173 203 perc késés jött össze. Majd megjegyezte, hogy a részleges helyreállítással a menetrendszerűség ugrásszerűen javult.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb