Kikapcs

Nemzetközi biblikus konferenciát rendeznek Szegeden, a Dóm Látogatóközpontban

Kedden nagy lehet majd a sürgés-forgás a Dóm tér környékén. Hermeneutika vagy a bibliai szövegértelmezés változatai címmel konferencia kezdődik aznap Szegeden, a Dóm Látogatóközpontban – írta az MTI. A hírt Benyik György főiskolai tanár, teológus, a tudományos tanácskozás igazgatója az jelentette be. A Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia az elmúlt három évtizedben Kelet-Európa egyik legnagyobb teológiai tanácskozásává nőtte ki magát, az idei rendezvényt is rengeteg előadóval tervezik. 

Benyik György a bejelentés mellett több részletet is elárult az eseményről. A hermeneutika, azon belül a bibliai hermeneutika a szent szövegek értelmezésének tudománya: azt vizsgálja, milyen módszerekkel igyekeztek megragadni az olykor több ezeréves szöveg értelmét a különböző korokban. A Biblia értelmezésének változása, a különböző bibliai hermeneutikai koncepciók és azok sokféle irodalomelméleti, filozófiai és egyéb kapcsolódásai új fényben tüntetik fel ezt a majdnem kétezer éves folyamatot. Az idei konferencia előadásai is erre fókuszálnak majd.

MAJDNEM 70 ELŐADÓVAL VÁRJÁK AZ ÉRDEKLŐDŐKET

Az idei konferenciára pontosan 69 előadó érkezik, akik nem csak a magyar egyházi felsőoktatási intézményeket képviselik, hanem a világi egyetemek irodalomtudósait is. Rajtuk kívül Németországból, Angliából, Svédországból, Olaszországból és még Zaire-ből is várhatók biblikusok. A konferencia oldalán az összes előadót, az előadások menetrendjét és még több infót találsz: kattints IDE!

AZ IDEI TANÁCSKOZÁSRA RENDHAGYÓ KÖTET SZÜLETETT

A 2022-es konferencián nem csak a rengeteg, érdekes előadással okozhatnak meglepetést a szervezők. Oda Wischmeyer német teológia professzor és Benyik György szerkesztésében Bibliai hermeneutikák Órigenésztől napjainkig címmel kézikönyv készült, amely a keresztény bibliai hermeneutika csaknem nyolcvan kiemelkedő művelőjének koncepcióját ismerteti. A kötetet a konferencia nyitóeseményeként mutatják majd be a Szegedi Dóm Látogatóközpontban.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb