Szegedi Arcok

Egységben az erő: szegedi civilek varázsolják szebbé szombaton a Kárász utcát – Szeged365 interjú Brillmann Zsolt főszervezővel

Szombaton 9 órakor elstartol a nagy Kárász utcai takarítás, mely keretében szegedi civilek fognak össze és varázsolják szebbé városunk fő utcáját. A kezdeményezésről Brillman Zsolttal, az esemény megálmodójával, a Szegeden láttalak csoport alapítójával és egyben a Szeged365 kötelékébe tartozó bloggerrel beszélgettünk.

AZ AKCIÓ EGYBEN FIGYELEMFELHÍVÁS, HOGY VIGYÁZZUNK KÖRNYEZETÜNKRE

Mint megtudtuk, a közösségi oldalon szerveződő takarítási akciót azért hívták életre, mert egyre több városlakót zavar, hogy mennyire szemetes a Kárász utca. Ahogy Brillman Zsolt elmondta, az akció lényege a figyelemfelkeltés, hogy vigyázzunk környezetünkre, őrizzük annak tisztaságát.

AZ SZKHT KÜLÖNBÖZŐ ESZKÖZÖKKEL SEGÍTI A CIVILEK TAKARÍTÁSÁT

Brillmann Zsolt elárulta, a takarítási akció lebonyolításában nagy segítségükre van a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft., mely zsákokkal, különböző eszközökkel és kesztyűkkel támogatja a civil kezdeményezést. A megmozdulást, melyet eredetileg augusztus 19-re tervezett a szervező, azért tették át egy héttel későbbre, augusztus 27-re, mert az SZKHT-val egyeztetve kiderült, a vállalat munkatársai akkor a belváros másik részén takarítanak, így számukra is logisztikailag könnyebben megoldható volt az, hogy a civilek birtokba vegyék a Kárász utcát.

“TALÁN VÁLTOZIK VALAMI”

Az esemény szervezője azt is elmondta, hogy a közösségi médiában több bejegyzés is született az elmúlt időben arról, hogy mennyire koszos a Kárász utca, és nem felelősöket akarnak keresni, hanem tenni valamit a jó ügy érdekében. “Nem kicsinyeljük le a köztisztasági vállalat dolgozóinak a munkáját. Nem politikai megmozdulás, egyszerűen civilek takarítanak. Talán változik valami, talán jobban odafigyelnek az emberek a környezetükre” – mondta el Brillmann Zsolt.

SZOMBAT REGGEL 8:30-KOR LESZ A GYÜLEKEZŐ A KÁRÁSZ UTCÁN

Maga a megmozdulás szombaton reggel 9-kor veszi kezdetét, de már 8:30-tól a helyszínen gyülekeznek a résztvevők. A takarítás során a civilek a Dugonics tértől fognak haladni a Széchenyi tér irányába. A szeméthelyzettől függően úgy számítanak, hogy a délelőtt folyamán végeznek a munkával, melyhez akár menetközben is bárki, aki szeretne tenni Szeged belvárosának tisztaságáért, csatlakozhat.

SAJNOS A KÁRÁSZ UTCA AZON RÉSZE VÁROSUNKNAK, AMI FOLYAMATOSAN KOSZOLÓDIK

Noha láthattuk, a múlt héten, az augusztus 20-ai rendezvényt megelőzően az SZKHT nagytakarítást végzett a Kárász utcán, azonban, ahogy Brillmann Zsolt elmondta, sajnos a Kárász utca az a része a városnak, amely folyamatosan koszolódik. “Szinte biztos vagyok benne, hogy az SZKHT nagytakarítása után nem fognak olyan katasztrofális állapotok várni ránk, de szerintem így is lesz feladatunk épp elég” – tudtuk meg a szervezőtől.

A SZERVEZŐ REMÉNYEI SZERINT, A KEZDEMÉNYEZÉST FOLYTATJÁK MAJD A JÖVŐBEN A BELVÁROS MÁS RÉSZEIN IS

Brillmann Zsolt azt is elárulta, eddig a közösségi média felületeken körülbelül ötven fő jelezte részvételi szándékát, s noha lehet, ebből nem jön el mindenki ténylegesen és lép a tettek mezejére, de a szervező már annak is örül, hogy a kezdeményezése ily módon megértő fülekre talált. Sőt, Brillmann Zsolt azt is kilátásba helyezte, hogy a jövőben folytatja takarítási akcióját és a város más pontjaira is szerveznek hasonló megmozdulásokat.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb