Közélet

Gulyás Gergely: akkor is kirúgták volna az OMSZ vezetőségét, ha nem marad el a tűzijáték a fővárosban

Nem mindennapi időpontot választott a Kormányinfóhoz Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, ugyanis kedden délután egy órakor állnak most kamerák elé.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) meghívójában nem fejtették ki, hogy pontosan mi indokolja a szokatlan időpontot, de Portfolio szerint a lehetséges témák között szerepelhet:

  • Az európai energiaválság, gázárak újbóli elszállása.
  • A jogállamisági eljárás és a magyar kormány, valamint az EU közötti aktuális levélváltások.
  • Vodafone-tulajdonszerzés és annak költségvetési vonzatai.
    Rezsicsökkentés aktuális kérdései.
  • Iskolakezdés és az arra való felkészülés.
  • De szóba kerülhet a forint legutóbbi mélyrepülése is, valamint az aktuális ügyek közül a tűzijáték elhalasztása,
  • valamint az Országos Meteorológiai Szolgálat vezetőinek felmentése.

Hamarosan kezdünk, cikkünk folyamatosan frissülni fog. M1 live stream a bejelentésekhez:

KEZDÜNK (13:08): ÜLÉSEZETT A KORMÁNY

Szentkirályi Alexandra köszöntött mindenkit, és ismertette, hogy ma ülésezett a kormány. Gulyás Gergely átvette a szót és kiemelte, hogy a kormány mai ülésén áttekintették az energiaellátás helyzetetét. Az energiaellátás biztosított, mind a gáz, mind a villanyáram esetében. Folyamatosak a tárgyalások a stratégiai tartalékokbővítéséről – tette hozzá. A gázár újabb és újabb rekordokat dönt, de az átlagfogyasztásig marad a rezsicsökkentett ár – mondta Gulyás. A miniszter kifejtette, hogy a fűtőérték nem azonos az oroszországi, az itthon kitermelt és a nyugatról vásárolt gáznak, de a kormány fenntartja, hogy a legrosszabb fűtőérték esetén is az 1729 köbmétert megkapják befagyasztott áron. Ezt 63 645 megajoule-ban pontosították, beleszámítva az eltérő minőségű gázt. Erről egy rendelet is meg fog jelenni.

FRISSÍTVE (13:11): UNIÓS PÉNZEK

Gulyás arról is beszélt, hogy a magyar kormány elküldte válaszlevelét az Európai Bizottságnak a költségvetési kondicionalitási eljárásban. „Igen intenzív tárgyalásokon vagyunk túl” a miniszter szerint, az elmúlt hetekben naponta tárgyaltak a Bizottsággal. Gulyás szerint olyan választ küldtek a Bizottságnak, amiben szerinte minden ponton egyetértésre jutottak a Bizottsággal, és „minél eddiginél szigorúbb és átláthatóbb rendszert hozunk létre az uniós pénzek felhasználására és elköltésére”.

FRISSÍTVE (13:14): MÁS PROBLÉMÁK VOLTAK AZ OMSZ-NÉL

Az OMSZ vezetőinek menesztéséről Gulyás azt mondta, a menesztésre a tűzijátékkal kapcsolatos téves előrejelzés nélkül is sor került volna, ugyanis más problémák is voltak a Meteorológiai Szolgálat vezetésével. “Nem is az utolsó, hanem az utolsó utáni csepp volt a pohárban” – mondta Gulyás.

FRISSÍTVE (13:19): LESZ NYUGDÍJPRÉMIUM

3,4 százalék fölött lesz a gazdasági növekedés, a nyugdíjprémium felső határa 80 ezer forint, így idén is a tavalyihoz hasonló nyugdíjprémium kifizetésre lehet számítani.

FRISSÍTVE (13:26): KORÁBBAN IS LÁTSZÓDTAK KÜLÖNFÉLE KOMPETENCIAHIÁNYOK AZ OMSZ-VEZETŐKNÉL

Palkovics hatáskörébe tartozik az OMSZ-vezetők felmentése, ehhez joga és lehetősége is van a miniszternek, de a kormány ezzel teljesen egyetért, mondta Gulyás, aki szerint korábban is látszódtak különféle kompentenciahiányok az OMSZ-vezetőknél, a korábbi előrejelzések pontossága is „hagy maga után kívánnivalókat” szerinte, de konkrét eseteket Gulyás nem említett. Azt viszont hozzátette, hogy azzal a kormány is egyetért, hogy a tévedés lehetősége benne van a tudomány munkájában.

A politikai nyomásgyakorlás vádját elutasítja. Ezután egy újságíró bekiabált, de a kérdést félrelökte Gulyás azzal, hogy “nem kocsmában vagyunk.”

FRISSÍTVE (13:30): NINCS OLYAN SZIGORÍTÁS, AMI FÁJNA

Az ATV kérdésére válaszolva Gulyás tovább beszélt az Európai Bizottságnak küldött levélről, azt mondta, „függetlenül attól, hogy az Európai Bizottság poltikai félelmek által szült helyzetértékelése és a magyar kormány helyzetértékelése egyezik-e, mi eltökéltek vagyunk abban, hogy itt olyan rendszert hozzunk létre, amiben az uniós források elköltése rendben zajlik. Nincs olyan szigorítás, ami nekünk fájdalmas lenne” – folytatta, szerinte ugyanis bár semmi nem indokolja a Magyarországgal szembeni szigorúságot, ők készek plusz biztosítékokat építeni a rendszerbe. Konkrétumokat azonban nem mondott, szerinte a levél címzettje az Európai Bizottság, egyelőre a tartalom is rájuk tartozik. Az Európai Ügyészséghez való csatlakozást nem is kérte a Bizottság Gulyás szerint.

FRISSÍTVE (13:33): OKTÓBER 1-IG MARADNAK AZ ÁRSTOPOK

A kormány október 1-jéig fenntartja az ársapkát az élelmiszernél és a benzinnél is, az esetleges hosszabbításról akörül döntenek majd – mondta Gulyás Gergely.

FRISSÍTVE (13:35): VODAFONE-ÜZLET

Gulyás Gergely szerint nem volt túlárazva a Vodafone-üzlet. Mint mondta, a kormány célkitűzése volt 2010-ben, hogy energia-, bank-, távközlés, média- és kiskereskedelem terén magyar többség, de legalább fele-fele arány legyen. Ebbe az irányba mutat a beruházás – mondja Gulyás.

FRISSÍTVE (13:38): NAGY MÁRTON MENT MOSZKVÁBA

A vasárnap este Moszkvába repülő honvédségi Falcon Nagy Márton gazdaságfejlesztést minisztert szállította, energiabeszerzésről tárgyalt Moszkvában. A tárgyalások még zajlanak, a kormány reméli, hogy siker koronázza majd az erőfeszítéseket.

FRISSÍTVE (13:39): AZ ÁLLAM ÁLLJA AZ ISKOLÁK MEGNÖVEKEDETT REZSIKÖLTSÉGÉT

Az iskolák megemelkedett rezsiköltségeinek plusz költségeiről Gulyás azt mondta, az állam a fenntartó, így ezután is az állam fizeti ezeket a plusz költségeket. Gulyás abból indul ki, hogy kórházakat, szociális intézményeket és iskolákat minden körülmények között nyitva kell tartani, így arról nincs kormánydöntés, hogy online oktatásra állnának át az iskolák. A tanárhiányról Gulyás azt mondta, a kormány hozott egy intézkedést, amivel engedélyezik a nyugdíjba vonuló tanároknak, hogy tovább taníthassanak, miközben a nyugdíjat is megkapják. A miniszter szerint korábban is voltak olyan tantárgyak, ahol tanárhiány volt, de “nincs olyan ok, ami az oktatás folyamatosságát veszélyeztetné.”

FRISSÍTVE (13:53): 76 NAPRA ELEGENDŐ GÁZ VAN A TÁROLÓKBAN, BIZTOSÍTOTT AZ ÉLELMISZER-ELLÁTÁS

Jól állnak a magyar gáztárolók – jelentette ki Gulyás Gergely a keddi Kormányinfón. Mint kiemelte, 3,8 milliárd köbmétert tárolunk jelenleg, ami 76 téli napra elég az ipari és a lakossági felhasználásra vonatkozóan, de ha csak a lakossági felhasználást nézzük, akkor ez több mint fél évre is elég lenne. Gulyás Gergely azt is kiemelte, hogy rendben van Magyarország élelmiszer-ellátása. “Egy évben 23 millió ember ellátásáról tudna az ország gondoskodni, akkora aszály nem volt, hogy 9,5 millió ember ellátásról ne tudnának gondoskodni most” – mondta a miniszter.

FRISSÍTVE (13:59): KORONAVÍRUS

A kormány egyelőre nem tárgyal arról, hogy a repülőtereken újra Covid-elleni lépéseket vezessenek be, amennyiben erre szükség lesz, arról szólni fog a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Gulyás szerint a koronavírus új verziói lényegesen enyhébb lefolyásúak.

FRISSÍTVE (14:23) A KORMÁNY SEGÍT A REZSICSÖKKENTÉSBŐL KIMARADÓKNAK, KONKRÉT JAVASLATOKAT JELENTENEK BE HAMAROSAN

“Azon dolgozunk, hogy legyenek olyan alternatív módszerek, amikkel a gázfogyasztás csökkenthető, és akár az állam terhére bizonyos szolgáltatások kezelhetővé válnak. A splitklíma például fűtés, és lényegesen olcsóbb, de tudjuk, hogy azt is be kell szerelni. Fogunk tenni lépéseket, hogy aki az átlagfogyasztás fölött van, alá tudjon kerülni, és ezeket hamarosan be is fogjuk jelenteni. Konkrét javaslataink lesznek, amivel bárki tud élni” – mondta el Gulyás Gergely.

FRISSÍTVE (14:47) VÉGET ÉRT A KORMÁNYINFÓ

A közel két órás Kormányinfó nem sokkal három óra előtt ért véget.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb