Közélet

Visszatérhet a vasárnapi boltzár az elszabadult energiaárak miatt

Újra terítéken a vasárnapi boltzár az elszabadult energiaárak miatt, írja a Világgazdaság. Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke a lap megkeresésére arról beszélt, a munkavállalók érdekein túl a vasárnap déli boltzárral a kereskedelmi munkáltatók sem járnának rosszul, hiszen a mostani rezsiárak mellett az őszi–téli időszakra kanyarodva nekik sem mindegy, ha hetente fél nappal kevesebbet kell hűteni-fűteni vagy egyáltalán világítani.

“AKÁR MÁR A TELJES VASÁRNAPI BOLTZÁR IS INDOKOLT LENNE”

“Az elszabadult áram- és gázárak miatt ma már a teljes vasárnapi boltzár is indokolt lenne, de maradunk az eredeti célkitűzésnél, hogy a hét hetedik napján délben húzzák le a rolót az áruházak” – mondta el Karsai Zoltán a a Világgazdaságnak, majd hozzátette, mivel a kereskedelem továbbra is az egyik leginkább munkaerőhiánnyal sújtott ágazat, a vasárnap déli boltzár más megvilágításba helyezheti a munkaszervezést, a hétvégi műszakok beosztását, az azok után járó pótlékok kifizetéséről nem is beszélve.

AZ ÚJ RENDSZERT, A MEGFELELŐ TÁMOGATOTTSÁG ESETÉN JANUÁR ELSEJÉTŐL LÉPTETNÉK ÉLETBE

Eddig több ezren töltötték ki a szakszervezet vonatkozó online kérdőívét, szeptembertől azonban a KASZ 600 tisztségviselője papíralapon is folytatja az aláírásgyűjtést a kereskedelmi egységeknél, s ettől érdemi áttörést várnak. Karsai Zoltán szerint minél nagyobb a támogatottság, annál hamarabb vihetik döntéshozók elé a részleges vasárnapi boltzár ügyét. Ha az év végéig célt érnének, és január 1-jétől életbe tudnák léptetni az új rendszert, azzal elégedettek lennének.

Forrás: vg.hu/24.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb