Mindenmás

Nincs megállás: szeptembertől tíz forinttal kerül majd többe a tojás darabja is

A tojástermelők a drasztikusan változó termelési költségek miatt szeptembertől nettó 10 Ft/db-os termelői áremelésre kényszerülnek – jelentette be a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége.

A Telex azt írja, hogy a drágulás hátterében a több hónapja tartó aszály, az infláció és az energiaárak drasztikus növekedése áll. A csapadékhiány magával vonzza a takarmányárak drágulását, amivel az állattartóknak számolniuk kell, emellett a gazdák működési költségeit drasztikusan növeli a jelentősen megemelkedett energiaár is – írják a közleményben.

AZ ELMÚLT 5 ÉVBEN A TOJÁS FOGYASZTÓI ÁTLAGÁRA EMELKEDETT A LEGKEVÉSBÉ

A termelők ugyanakkor azt is hangsúlyozták, hogy az elmúlt öt évben (2018. januártól 2022. júliusig) a tojás fogyasztói átlagára emelkedett a legkevésbé, összevetve olyan más alapélelmiszerekkel, mint a kenyér, a vaj vagy a tej. Míg 2018 januárjában egy darab M-es tojás csomagolóhelyi ára nettó 31,92 Ft/db volt, 2022 júniusára mindössze 9 forinttal emelkedett ez az ár. A vizsgált időszakban:

  • a 10 darabos tojás fogyasztói átlagára 17,4 százalékkal,
  • míg a kenyér 144,8 százalékkal,
  • a vaj 64,7 százalékkal,
  • a tej 51,9 százalékkal emelkedett.

A Magyar Tojásszövetség megerősítette, hogy nincs tojáshiány az országban, arra viszont nem lehet számítani, hogy a saját termelésen felül olcsón hozzá lehet jutni importtojáshoz, ugyanis a magyar gazdákhoz hasonlóan Európa más országaiban is hasonló problémákkal kell megküzdeniük a termelőknek.

BIZTOSÍTJÁK AZ ÁLLANDÓ KÍNÁLATOT

„A magyar tojás kiváló minőségű, élelmiszerbiztonsági szempontból megbízható, a rövid ellátási lánc pedig a legkisebb környezetterheléssel biztosítja az állandó kínálatot, viszont az ellátás határához közelít a hazai szektor” – hangsúlyozta prof. dr. Sütő Zoltán, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének elnöke. Az elmúlt években egyébként az egy főre jutó éves tojásfogyasztás 240 db/fő volt (2020-as adatok alapján).

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb