Szegedi Arcok

Novák Katalin maga készítette az utolsó öltéseket azon a hímzett papi stólán, melyet Ferenc pápának visz ajándékba

Novák Katalin maga készítette az utolsó öltéseket azon a hímzett papi stólán, melyet csütörtökön visz magával ajándékba Ferenc pápának vatikáni látogatása során, írta a szegedi születésű köztársasági elnök Facebook posztjában.

“Látogatásom alkalmából egy olyan ajándékkal készülök, amely megmutatja a magyar kultúra gazdagságát, a hagyomány iránti tiszteletünket, miközben a Szentatya viseletének része is lehet” – fogalmazott Novák Katalin.

Mint írta, a stólát Erdő Péter bíboros áldotta meg, tervezője pedig dr. Illés Károlyné Botyánszky Anna, a Népművészet Mestere volt, és több hímző asszony közös munkája nyomán készült el. A stólában képletesen ott van Magyarország, hiszen a motívumok a legismertebb kalocsai, békési szűcs, nógrádi palóc, matyó, sióagárdi és az úgynevezett úri díszítés világát tükrözik.

Különlegessége, hogy az utolsó öltéseket maga Novák Katalin készítette el, dr. Illés Károlyné Botyánszky Anna iránymutatása alapján. “Köszönöm, hogy ezt a valóban szeretettel átszőtt ajándékot elkészítették, büszkén adom majd át” – zárta sorait a köztársasági elnök.

Forrás és fotók: Novák Katalin hivatalos Facebook oldala

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb