Szegedi Arcok

Meghalt Szalay István, Szeged volt polgármestere

Hetvennyolc éves korában elhunyt Szalay István matematikus, Szeged volt polgármestere (1994-1998), országgyűlési képviselő, egyházi ügyekért felelős államtitkár, a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola egykori főigazgatója, tanszékvezető egyetemi tanár. Szeged város önkormányzata saját halottjának tekinti.

Szalay István 1944-ben Hegykőn született és a Szegedi Tudományegyetemről ment nyugdíjba 2014-ben. Felesége, matematika-fizika szakos középiskolai tanár Szegeden, a Vasvári Pál Közgazdasági Szakközépiskolában tanított.

Három gyermek édesapja:

  • Andrea közgazdász,
  • Pálma jogász
  • és Balázs matematika-informatika szakos tanár.

A Wikipedia szerint hat unokájuk közül négy külföldön él.

FÉNYES EGYETEMI KARRIERT FUTOTT BE, MIELŐTT POLITIKUSNAK ÁLLT VOLNA

Az egykori polgármester a soproni Széchenyi István Gimnáziumban érettségizett, 1962-ben. A József Attila Tudományegyetem matematika-fizika szakán, 1967-ben kitüntetéses oklevéllel végzett, ezt követően szép tudományos karriert futott be:

  • 1967. augusztus 1-től Szegeden, a JATE TTK Szőkefalvi–Nagy Béla akadémikus által vezetett Analízis Tanszékén lett gyakornok, 1968-ban tanársegéd, 1973-ban adjunktus, 1978-ban pedig docens.
  • 1971-ben „summa cum laude” minősítéssel egyetemi doktori címet szerzett. 1973-76 között a Magyar Tudományos Akadémia ösztöndíjas aspiránsa volt, Leindler László akadémikus vezetésével. Közben egy fél évet töltött a moszkvai Lomonoszov Egyetemen. A matematika tudomány kandidátusa címet 1977-ben nyerte el.
  • Beilleszkedett a szegedi egyetemi közéletbe, négy alkalommal választották be a JATE Egyetemi Tanácsába.
  • 1981-86 között a Természettudományi Kar oktatási dékán-helyettese volt.
  • Az 1986/87-es tanévet Keldis ösztöndíjjal, családostól Moszkvában, a Sztyeklov (Matematikai) Intézetben töltötte. Tudományos területe a Fourier- és ortogonális sorok elmélete. 1999-ben témát váltott, amelynek a „Robbantott és zsugorított számok elmélete” nevet adta.
  • 1991-ben a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola főigazgatójává választották. Ekkor főiskolai tanári kinevezést kapott és a Matematika Tanszéket is vezette. A főigazgatói tisztséget két ciklusban, 1994. június 30-ig töltötte be.
  • Közben egy évig a Szegedi Universitas Egyesület Igazgató Tanácsának elnöke volt.
  • A 2000-ben megalakult integrált Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kara, Tanító- és Óvóképző Intézetének Matematika Szakcsoportját vezette nyugdíjazásáig.
  • A bolognai folyamat következtében sokarcúvá vált felsőoktatásban új feladatok várták: Informatika MSC 2 éves képzés, Matematika alapszak BSC 3 éves képzés, Tanító 4 éves képzés és több felsőfokú szakképzés.
  • Témavezetőként tagja az SZTE Matematika- és Számítástudományi doktori iskolájának. Rendszeres előadója volt a tanári továbbképzést, ezen belül a diákok tehetséggondozását szolgáló hazai és nemzetközi konferenciáknak.
  • Publikációinak döntő többsége angol nyelven jelent meg, számuk 100 felett van. A „Robbantott számok” című könyve kéziratát 2014-ben fejezte be, ami 2021-ben jelent meg magyar nyelven. Ennek egy kivonata angol nyelven (Exploded and compressed numbers) 2016-ban jelent meg, Németországban.

1991-BEN KEZDETT EL KÖZÉLETTEL FOGLALKOZNI, HÁROM ÉV MÚLVA POLGÁRMESTERRÉ VÁLASZTOTTÁK

1991 – 1994 között Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése felsőoktatási- és tudományos bizottságának külsős tagja volt, 1994 – 1998 között pedig Szeged polgármestere. 1998 és 2002 között országgyűlési képviselőként dolgozott, a Parlamentben a kulturális- és sajtó bizottság, valamint a millenniumi albizottság tagja volt, 2002-től egy évig a Miniszterelnöki Hivatalban az egyházi ügyekért felelős államtitkári pozíciót töltötte be.

A politikai életből való visszavonulása után a civil szférában tevékenykedett, a Szegedi Közéleti Kávéház Kuratóriumának elnöke volt, ahol nagy számban tartott és szervezett tudományt népszerűsítő esteket. A fenti fotón pont egy ilyen előadás közben látható, Eszenyi Enikő társaságában. A „Fiatal tehetségek Szegeden” sorozatban (havi rendszerességgel) 75 ifjú tudóst, illetve művészt mutatott be, akiket a Szegedi Tehetségpont és a Sófi Alapítvány támogatott.

A városvezetés arról tájékoztatott, hogy Szeged város önkormányzata saját halottjának tekinti Szalay Istvánt, és a családdal egyeztetve intézkedik a városi dísztemetéséről.

Kapcsolódó cikkek

2 hozzászólás

  1. Visszajelzés: Fernald Belcampo scandal
'Fel a tetejéhez' gomb