Szegedi Arcok

Szegediek a világ körül: 8 éves szegedi kislány és 6 éves húga bűvölte el hárfajátékával a közönséget Kirgizisztánban

Augusztus 30-án a közép-ázsiai Kirgizisztánban jártak a szegedi, országos szinten kiemelkedő hárfás műhely növendékei, a 8 éves Harmath Kornélia, a Virtuózok V4+ műsor különdíjasa és húga, a 6 éves Gabriella. A nővérek Magyarország Nagykövetségén léptek fel, a magyar-kirgiz diplomáciai kapcsolatok 30 éves fennállása alkalmából szervezett nyitórendezvényen.

A rendezvény központi eleme egy 60 perces koncert volt, melynek első 30 percét a magyar fél töltötte ki, második felét pedig a kirgiz. Harmath Kornélia és Gabriella hárfajátékának részeként a közönség Kodály Zoltán mellett német, amerikai, orosz és francia szerzők műveit is hallhatta. Ezen kívül a program részeként a közönség egy a hárfáról készített prezentáció keretében megismerkedhetett ezzel a régióban ritkaságnak számító hangszerrel.

A 8 éves Kornélia 2,5 éve zenél. 2020-ban szerepelt először a Virtuózok V4+ műsorban, amelyben egyből különdíjat kapott, méghozzá a mezőny legfiatalabbjaként. Számos online versenyen szerzett első helye mellett Kornélia a tavalyi, VII. Országos Hárfaversenyen a dobogó legmagasabb fokára állhatott, idén pedig a szakmai körökben neves, 3 évente Belgiumban megrendezésre kerülő Felix Godefroid hárfaversenyről korosztályának első helyével tért haza. 2021. júniusában a “Kis kezek Nagy mesterek” c. koncerten a Szegedi Nemzeti Színházban Vivaldi : C-dúr hárfaversenyének 2. és 3. tételét hallhatta tőle a közönség a Szegedi Szimfónikus Zenekar kíséretében. 

A testvére, Gabriella, 9 hónapja hárfázik és lesi nővére minden mozdulatát. Mindkét kislány muzsikus, illetve orvos szeretne lenni felnőttként.

Fotók és forrás: Harmath Adrián

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb