Szegedi ArcokVideo365

“Nem azokat a pillanatokat mutatjuk be, amikor mélyponton vagyunk, hanem amikor örömteliek” – Ritka betegek boldog pillanatai címmel nyílt kiállítás a Somogyi – könyvtárban

Ritka betegek boldog pillanatai címmel nyílt vándorkiállítás szeptember 5-én a Somogyi – könyvtárban, ahol 20 megható fotón örökítették meg gyermekeik igazán felhőtlen örömét azok a szülők, akik gyermekük sokszor alig ismert, ritka betegsége révén nap, mint nap ezekért a boldog percekért küzdenek. A kiállítás Pécs, Tata és Tatabánya után érkezett Szegedre, és egy hónapon keresztül, október 5-ig lesz látogatható a bibliotékában.

A szegedi kiállítás megszervezését három, érintett helyi anyuka vállalta magára, Fejér Ágnes, Ferencziné Török Anikó és Józsáné Fehér Mária, Petra anyukája, akinek történetét már nyomon követhettétek a Szeged365 hasábjain.

A KIÁLLÍTÁST MINDEN ÉVBEN A RITKA ÉS VELESZÜLETETT RENDELLENESSÉGGEL ÉLŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE HÍVJA ÉLETRE

Mint megtudtuk a kezdeményezést a korábbi évekhez hasonlóan a RIROSZ, vagyis a Ritka és Veleszületett Rendellenességgel Élők Országos Szövetsége indította. A pályázat célja az volt, hogy bemutassák, a ritka betegséggel élőknek és családjaiknak a mindennapi küzdelmeik mellett részük van örömteli, felhőtlen pillanatokban is. A pályázatra több mint 100 fotó érkezett országosan, s a szakmai zsűri döntése alapján ebből húszat választottak ki, mely a vándorkiállítás részeként most Szegeden is megtekinthető.

“MI UGYANABBAN A CIPŐBEN JÁRUNK”

“Mi nagyon megértjük egymást, egymás problémáit, hiszen ugyanabban a cipőben járunk. Ezzel a kiállítással nem azokat a pillanatokat mutatjuk be, amikor nagyon a mélyponton vagyunk, vagy nagyon rossz, mert sajnos sokszor van ilyen, hanem pont a boldog pillanatokat próbáljuk, hogy ezzel is közelebb hozzuk az embereket” – mondta el Fejér Ágnes, a szegedi kiállítás főszervezője. Hozzátette, a kiállítással nagyon jól lehet formálni, érzékenyíteni a társadalmunkat és ezért is viseli annyira a szívén ennek a kezdeményezésnek a sorsát, hogy minél több emberhez eljuthasson az üzenete.

FONTOS, HOGY AZ EMBEREK MEGÉRTSÉK, AZ EGÉSZSÉG A LEGFONTOSABB A VILÁGON

Ferencziné Török Anikó kisfiával, Gáborral már három éve pályázik minden évben a RIROSZ fotópályázatára és alkotásaik eddig mindig be is kerültek a kiállított képek sorába. Idén egy víz alatti felvétellel nyerték el a zsűri tetszését. “Büszke vagyok rá, hogy a fiamnak ezáltal kicsit megmutathatjuk a betegségét, hogy az emberek megértsék, az egészség a legfontosabb a világon” – avatott be bennünket Ferencziné Török Anikó.

PETRA EREDMÉNYEI A LEGUTÓBBI VIZSGÁLAT ALAPJÁN NAGYON JÓK

Petra és édesanyja is minden évben pályáznak, közönségdíjasok is voltak már, s igaz, fotójuk idén nem került be a több mint 100 pályamunkából kiválogatott 20 kiállított kép közé, de ennél sokkal fontosabb számukra a kiállítás üzenetének továbbítása és az, hogy Petra jól van. Ahogy az édesanya mesélte, Petra elkezdte az ötödik osztályt és könnyebbség a családnak, hogy most már Marcsi is ugyanott dolgozik, ahová a kislány iskolába jár, így a mindennapjaik kicsit könnyebbek. Épp a múlt héten voltak a nefrológián ellenőrzésen, s kiderült, Petra eredményei nagyon jók, sőt megérkezett Petra elektromos kerekesszéke is, amellyel már az iskolában is sokkal szabadabban mozoghat.

A kiállítás október 5-ét követően továbbindul a Pilisbe, de év végén visszatér Szegedre, akkor majd a Petőfi-telepi Művelődési Házban csodálhatják meg a képeket az érdeklődők.

Operatőr és fotók: Magyar Andor

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb