Közélet

18 fok lesz az állami intézményekben, 25%-os gázcsökkentésre kötelezi őket a kormány – Kormányinfó, élőben a Szeged365.hu-n! (frissítve)

Maratoni kormányülést tartottak tegnap, a fejleményekről 10-től élőben számol be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, az eseményről élő, szöveges tudósítással érkezünk. A most következő Szeged365 cikk folyamatosan frissülni fog.

Orbán Viktor miniszterelnök először ment kormányülésre azóta, hogy hazatért a horvátországi nyaralásából.

A Szeged365 szerkesztőségében arra számítunk,

  • hogy a gáz – és áramárakkal,
  • az élelmiszer –
  • és benzinárstoppal kapcsolatban is lesznek bejelentések,
  • de a KSH ma reggel kihozott, az élelmiszerárak 30%-os emelkedéséről szóló statisztikája felett sem fognak (szerintünk) szó nélkül elmenni.

Az MTVA élő videós közvetítését itt tudod nézni, a szöveges tudósításunk pedig egyel lentebb görgetve jön be:

(10:10): CSÚSZÁS VAN

10:10 van, a papíron 10 perce kezdődött Kormányinfó még sehol, úgy néz ki, ismét csúszás lesz a dologból.

(10:15) INDUL A KORMÁNYINFÓ

10:15-kor beköszönt Szentkirályi Alexandra, egy rövid bevezető után elindult a Kormányinfó, a mikrofonnál Gulyás Gergely.

(10:17) 25 SZÁZALÉKOS GÁZCSÖKKENTÉST ÍR ELŐ A KORMÁNY AZ ÁLLAMI INTÉZMÉNYEKBEN

Szerdán a jelenlegi energetikai és gazdasági helyzetet értékelte a kormány, egész Európában rendkívül nehéz az energiaellátás helyzete, kezdte a tájékoztatót a miniszter. A szankciós politika nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket, hangoztatta, majd hozzátette,

a gáznál ellátási problémák vannak, pillanatnyilag Magyarországot ez nem érinti, viszont árproblémák is vannak.

Amilyen gyorsan csak lehet, csökkenteni kell a gázfogyasztást, a kormány pedig magán kezdi a spórolást, jelentette be Gulyás Gergely. A kórházak és a bentlakásos szociális intézmények kivételével 25 százalékos gázcsökkentést írnak elő az állami szerveknek.

(10:22) EURÓPA LEGNAGYOBB TÁMOGATÁSI PROGRAMJA MAGYARORSZÁGON VAN

A politikus azt mondta, ha ma kellene kifizetni az átlagfogyasztásig az áram és gázszámlát, az egy magyar háztartásnak 180 ezer forintjába kerülne, így 150 ezer forintnál nagyobb a támogatás havonta, ezt Európa legnagyobb támogatási programjának nevezte Gulyás Gergely.

(10:23) TŰZIFA – ÉS SZÉNPROGRAMOT INDÍT A KORMÁNY

Tüzifa- és barnaszén program indul, és az erdőgazdaságoktól is lehet jövő héttől közvetlenül fát vásárolni, hatósági áron – jelentette be Gulyás Gergely. Mint magyarázta, nem csak a tüzéptelepeken kell a fűteni való fát keresni, 10 köbméter fát mindenkinek biztosítanak az állami erdőgazdaságok.

Állami elővásárlási jogot vezetnek be a barnaszénre, vagyis export-tilalom lép életbe. 50 ezer tonnáról 280 ezer tonnára emelhető a hazai külszíni fejtés. Mint mondta, minderről hamarosan dönt a kormány.

(10:26) TÁMOGATÁSI PROGRAM JÖN AZ “ENERGIAINTENZÍV” KIS – ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSOK RÉSZÉRE

A kormány kidolgoz egy programot az “energiaintenzív” kis- és középvállalkozások támogatására. Gulyás Gergely kijelentette, hogy munkahelyvédelmi programra van szükség, mert azt látják, azokban a termelő szektorokban, ahol az ellátási láncok egy-egy eleme rendkívül energiaigényes, ott fennáll az a veszély, hogy kiesnek azok a termelő cégek, amelyek nélkül az egész termelési lánc lehetetlenné válik.

A kormány az energiaintenzív iparágakban olyan támogatási programot dolgoz ki, ami lehetővé teszi, hogy a profit csökkenésével, de folytatni tudják tevékenységüket.

(10:27) BÍZNAK AZ EB KEDVEZŐ DÖNTÉSÉBEN

Minden olyan garanciát amit az Európai Unió kért, azt megadták, állította Gulyás, mondván, az Európai Bizottsággal minden szakmai kérdésben meg tudtak állapodni. Jelezte, Varga Judit most is Brüsszelben tárgyalt, és hasonlóan tett nemrég Navracsis Tibor is.

“Azt reméljük, hogy ennek megfelelően az Európai Bizottság kedvező döntést hoz”

– vélekedett.

(10:28) ÚJ ÁLLAMPAPÍR STRATÉGIA JÖN

Új állampapír stratégiára van szükség, ez azt jelenti, hogy egyes állampapírok hozamát megemelik. Új állampapírt is kibocsátanak, olyat, aminek az induló kamata eléri a 11 százalékot, ez Gulyás szerint kedvezőbb, mint bármely kereskedelmi bank ajánlata.

(10:29) A LAKOSSÁG SZÁMÁRA NEM VÁLTOZNAK A TÁVHŐÁRAK

Gulyás Gergely leszögezte, hogy a távhőáremeléssel kapcsolatban megjelent hírek téves közlések, a távhőárak a lakossági fogyasztóknak nem változnak. Ugyanakkor döntöttek arról, hogy minden, távhővel fűtő lakást mérőórával lássanak el, 130-140 ezer olyan lakás van, amely nem rendelkezik mérőórával, ezért 24 filléres emelés jön, de ezt az ipari fogyasztók fedezik. A jelenlegi kapacitások mellett egy évben 30 ezer mérőórát lehet beszerelni, ez 4-5 éves program lesz.

(10:30) 18 FOK LEHET MAJD AZ ÁLLAMI INTÉZMÉNYEKBEN

Újságírói kérdésre Gulyás Gergely elmondta, hogy a jövő hét közepétől indul a hatósági áras tűzifa-akció, ez a a fűtésszezon kezdetéig biztosan kitart majd. Gulyás szerint ez jó lehetőség olyan helyeken, ahol a fafűtésre bármikor át- vagy vissza lehet állni.

Az ATV kérdésére azt is elmondta, támogatják és el is fogják rendelni, hogy 18 fok legyen az állami intézményekben.

Mindenhol megpróbálnak úgy visszavenni az elhasznált gáz mennyiségéből, hogy körülbelül ezt a 18 fokot tudják biztosítani, szögezte le.

A JÖVŐ HÉTEN DÖNTENEK AZ ÁRSTOPOKRÓL

Kérdésre válaszolva a miniszter annyit közölt az árstopról, hogy azzal a jövő heti ülésén foglalkozik majd a kabinet. Magyarán, mivel előreláthatólag szerdán lesz kormányülés, egy hét múlva, csütörtökön jöhet majd a bejelentés

  • az élelmiszer –
  • és a benzinár-stopról.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb